Colruyt Lekker Koken

Wild bij Colruyt

 

Uitstekende kwaliteit, ruime keuze

Bij Colruyt vindt u een ruim assortiment vers Belgisch wild. Net als ons diepvrieswild is het van uitstekende kwaliteit en heeft het een heerlijke smaak. Ontdek hier heel wat inspiratie voor een eenvoudig, geslaagd en gevarieerd wildmenu.


In de pan

Lekkere groenten bij wild

 • Rauwe, geraspte peterseliewortel, koolrabi en pastinaak zijn ideaal om een winterslaatje (bv. met veldsla, witloof, appel, noten, veenbessen en een fruitige vinaigrette of wat honing) op smaak te brengen.
 • Geef blokjes pastinaak extra pit met olijfolie, tijm, zout en peper
  en zet ± 20 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven.
 • Snij een aardpeer in fijne schijfjes en bak ze in wat boter met een blaadje laurier. Kruid met peper en zout.
 • Versier voorgegaarde halve stronkjes witloof met bereide veenbessen of viervruchten- of uienconfituur en zet 10 à 15 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven.


Eend, kwartel en duif

 • Eend is zacht, sappig en smaakvol, terwijl kwartels een heel fijne smaak hebben.
 • Duif heeft dan weer een meer uitgesproken smaak.


Tip

Everzwijn

Het everzwijn is een voorouder van het varken. Het vlees is steviger en magerder dan varkensvlees. Everzwijnen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Daardoor heeft het vlees een herkenbare wildsmaak. Everzwijn wordt licht rosé gegeten. Het is lekker met kruiden als tijm en rozemarijn en bij zoete smaken zoals uien konfijt of appelen met veenbessen. Groenten zoals knolselder, witloof, rodekool of groenekool zijn ideale begeleiders.

Tip

Haas

Hazenvlees is fijn en mals met een krachtige en typische smaak. Het wordt rood tot rosé gegeten. Combineer haas klassiek met mosterd en een zoete garnituur, of probeer het met witloof en knolselder.Tip

Wild uit de diepvries ontdooien

Laat wild langzaam ontdooien in de koelkast. De tijd om het te ontdooien is afhankelijk van de dikte (gewicht) van het vlees. Om diepvrieswild te marineren, hoeft u het niet eerst te ontdooien.In de oven

De gaartijd van wild: doorbakken of rosè?

 • Haas, ree, hinde en hert eet u het best rood tot rosé.
 • Everzwijn laat u wat langer garen tot het licht rosé is.
 • Fazant wordt goed doorbakken gegeten.

TIPS:

 • Om meer smaak te geven aan uw bereiding, kan u wild bakken in eenden- of ganzenvet.
 • Laat uw gebraad enkele minuten rusten voor u het snijdt. Zo kunnen de vezels wat ontspannen en loopt het sap er niet meteen uit.


Tip

Hert & hinde

Hert is een mannetjesdier, hinde is het vrouwtje en een hertenkalf is het jong. Herten voeden zich met grassen, kruiden, veldvruchten en kastanjes, waardoor het vlees een uitgesproken wildsmaak krijgt. Hert en hinde wordt rood tot rosé gegeten. Dit vlees is lekker met kruiden als tijm en rozemarijn en past uitstekend bij zoete bijgerechten zoals appelen met veenbessen, gekaramelliseerd witloof en uienkonfijt.Rode prijs

Hazenrug


Tip

Fazant

Fazantenvlees is lichtjes geel. Het is lekker verfijnd en zacht. Fazant wordt goed doorbakken gegeten. Serveer met witloof, spruitjes of aardappelen in de oven, overgoten met calvados.


Stoofpot

Bier in uw wildbereiding

Kies uw bier al naargelang het soort wild en het type gerecht:

 • Fazant: in een stoofpotje bevochtigt u de fazant met bruin bier. Voor een recept met verfijnde garnituur gebruikt u beter een witbier, een elegant blond bier of een fruitig amberkleurig bier. De citrustoetsen in witbier gaan mooi samen met kruiden als rozemarijn, een blond bier zorgt voor meer bittere accenten van wit en geel fruit.
 • Wild met rood vlees kan u karamelliseren met bruin bier. De zachtheid van het bier past perfect bij de krachtige smaak van het wild.


Info

Ree

Ree is een klein soort hert.

Reeën voeden zich met noten, paddenstoelen en takjes. Hun vlees heeft een heel fijne, minder uitgesproken wildsmaak.

Ree wordt rood tot rosé gegeten. Het is heerlijk met herfstgroenten zoals rapen, wortelen, knolselder, groenekool en spruiten.


Tip

Witloofstoofpotje (4 personen)

 • Bak 200 g spekblokjes zonder vetstof in een braadpan met antiaanbaklaag tot ze krokant zijn. Haal uit de pan, voeg 1/2 eetl. boter toe en maak de braadresten los.
 • Bak 2 fijngesnipperde sjalotten en 2 teentjes knoflook glazig en 5 stronkjes fijnproeverswitloof (in 2 gesneden) goudbruin. Voeg een laurierblad toe en besprenkel met het sap van 1/3 citroen.
 • Overgiet met 1 dl vleesbouillon (1/3 blokje opgelost in 2 dl heet water). Laat afgedekt 10 min. sudderen op een matig vuur. Voeg de spekjes toe en verwijder het laurierblaadje. Bind eventueel met wat instantsausbinder.


Top