Colruyt Lekker Koken

Voor elk wat wilds

 

Wild bij Colruyt

Bij Colruyt vindt u een ruim assortiment vers Belgisch wild. Net als ons diepvrieswild is het van uitstekende kwaliteit en heeft het een heerlijke smaak. Ontdek hier heel wat inspiratie voor een eenvoudig, geslaagd en gevarieerd wildmenu.


In de pan

Lekkere groenten bij wild

  • Rauwe, geraspte peterseliewortel, koolrabi en pastinaak zijn ideaal om een winterslaatje (bv. met veldsla, witloof, appel, noten, veenbessen en een fruitige vinaigrette of wat honing) op smaak te brengen.
  • Geef blokjes pastinaak extra pit met olijfolie, tijm, zout en peper
    en zet ± 20 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven.
  • Snij een aardpeer in fijne schijfjes en bak ze in wat boter met een blaadje laurier. Kruid met peper en zout.
  • Maak 3 purees met een verschillende kleur voor een mooi effect op uw bord.
  • Versier voorgegaarde halve stronkjes witloof met bereide veenbessen of viervruchten- of uienconfituur en zet 10 à 15 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven.


Tip

Haas

Hazenvlees is fijn en mals met een krachtige en typische smaak. Het wordt rood tot rosé gegeten. Combineer haas klassiek met mosterd en een zoete garnituur, of probeer het met witloof en knolselder.





Tip

Everzwijn

Het everzwijn is een voorouder van het varken. Het vlees is steviger en magerder dan varkensvlees. Everzwijnen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Daardoor heeft het vlees een herkenbare wildsmaak. Everzwijn wordt licht rosé gegeten. Het is lekker met kruiden als tijm en rozemarijn en bij zoete smaken zoals uienkonfijt of appelen met veenbessen. Groenten zoals knolselder, witloof, rodekool of groenekool zijn ideale begeleiders.



Tip

Wild uit de diepvries ontdooien

Laat wild langzaam ontdooien in de koelkast. De tijd om het te ontdooien is afhankelijk van de dikte (gewicht) van het vlees. Om diepvrieswild te marineren, hoeft u het niet eerst te ontdooien.


In de oven

De gaartijd van wild: doorbakken of rosè?

  • Haas, ree, hinde en hert eet u het best rood tot rosé.
  • Everzwijn laat u wat langer garen tot het licht rosé is.
  • Fazant wordt goed doorbakken gegeten.

TIPS:

  • Om meer smaak te geven aan uw bereiding, kan u wild bakken in eenden- of ganzenvet.
  • Laat uw gebraad enkele minuten rusten voor u het snijdt. Zo kunnen de vezels wat ontspannen en loopt het sap er niet meteen uit.




Tip

Fazant

Fazantenvlees is lichtjes geel. Het is lekker verfijnd en zacht. Fazant wordt goed doorbakken gegeten. Serveer met witloof, spruitjes of aardappelen in de oven, overgoten met calvados.

Tip

Hert & hinde

Hert is een mannetjesdier, hinde is het vrouwtje en een hertenkalf is het jong. Herten voeden zich met grassen, kruiden, veldvruchten en kastanjes, waardoor het vlees een uitgesproken wildsmaak krijgt. Hert en hinde wordt rood tot rosé gegeten. Dit vlees is lekker met kruiden als tijm en rozemarijn en past uitstekend bij zoete bijgerechten zoals appelen met veenbessen, gekaramelliseerd witloof en uienkonfijt.



Stoofpot

Bier in uw wildbereiding

Kies uw bier al naargelang het soort wild en het type gerecht:

  • Fazant: in een stoofpotje bevochtigt u de fazant met bruin bier. Voor een recept met verfijnde garnituur gebruikt u beter een witbier, een elegant blond bier of een fruitig amberkleurig bier. De citrustoetsen in witbier gaan mooi samen met kruiden als rozemarijn, een blond bier zorgt voor meer bittere accenten van wit en geel fruit.
  • Wild met rood vlees kan u karamelliseren met bruin bier. De zachtheid van het bier past perfect bij de krachtige smaak van het wild.


Info

Ree

Ree is een klein soort hert.

Reeën voeden zich met noten, paddenstoelen en takjes. Hun vlees heeft een heel fijne, minder uitgesproken wildsmaak.

Ree wordt rood tot rosé gegeten. Het is heerlijk met herfstgroenten zoals rapen, wortelen, knolselder, groenekool en spruiten.


Tip

Witloofstoofpotje (4 personen)

  • Bak 200 g spekblokjes zonder vetstof in een braadpan met antiaanbaklaag tot ze krokant zijn. Haal uit de pan, voeg 1/2 eetl. boter toe en maak de braadresten los.
  • Bak 2 fijngesnipperde sjalotten en 2 teentjes knoflook glazig en 5 stronkjes fijnproeverswitloof (in 2 gesneden) goudbruin. Voeg een laurierblad toe en besprenkel met het sap van 1/3 citroen.
  • Overgiet met 1 dl vleesbouillon (1/3 blokje opgelost in 2 dl heet water). Laat afgedekt 10 min. sudderen op een matig vuur. Voeg de spekjes toe en verwijder het laurierblaadje. Bind eventueel met wat instantsausbinder.


Gebruiksklaar

Wildpastei: 3 originele presentaties

  • Prik met een kleine steekvorm een cirkel uit een sneetje geroosterd bruin brood en een sneetje pastei. Maak een torentje: een toast, een schijfje pastei, wat uienkonfijt, opnieuw een toast en pastei en bovenaan wat portogelei. Maak op een bord een bedje van rucola en stukjes rood fruit (framboos, bosbes ...). Zet er het torentje op en garneer rondom met enkele stippen balsamicoazijn.
  • Snij enkele kleine vormpjes (driehoek, rechthoek, cirkel) uit in bladerdeeg en bak ze af in de oven. Snij van 2 verschillende soorten pastei een sneetje in 2 gelijke driehoeken. Voor een mooie presentatie werkt u in verticale lijnen naast elkaar: leg eerst 4 sneetjes gerookte eendenborstfilet naast elkaar op een bord, daarnaast 2 vormpjes bladerdeeg op wat fijngesnipperde sla. De 3de lijn vormt u met konfijt (bv. vijgenkonfijt). Leg daarnaast 2 driehoekjes pastei.
  • Rooster een sneetje bruin brood (of toastbrood) en snij in 2 gelijke driehoeken. Bestrijk elke driehoek met een andere pastei. Schik op een bord met de breedste kant tegen elkaar. Versier met 2 blaadjes witloof, links met veenbessenkonfijt, rechts met uienkonfijt. Garneer het bord met wat platte peterselie.

Tip

Wildpastei

Wildpastei is een vaste waarde als aperitiefhapje of voorgerecht. In een handomdraai maakt u een smaakvol bordje. Serveer met een slaatje, toast en konfijt.


Tip

Hoe wildballetjes serveren?

  • Als aperitiefhapje: frituur de balletjes 2 à 3 min. op 170 °C. Serveer met een dipsausje op basis van veenbessen. Ook lekker met uienkonfijt of Luikse siroop.
  • Als voorgerecht: maak een bedje van rode krulsla en veldsla, en leg daarbovenop zachte veenbessen, stukjes appel, partjes sinaasappel en gehakte noten. Besprenkel met een fruitige vinaigrette en leg er 3 gefrituurde wildballetjes op.


Top