Laagste kosten en duurzaamheid gaan hand in hand

Bij Colruyt garanderen we je de laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Hoe we die laagste prijs kunnen blijven garanderen? Heel eenvoudig: we springen zuinig en bewust om met onze middelen. Onze winkels zijn sober, onze werkmethodes zo efficiënt mogelijk. Precies daardoor blijven onze kosten laag. Vaak betekent deze manier van werken ook duurzaam bezig zijn.

Hieronder lees je hoe we werken aan de laagste kosten en hoe ze vaak hand in hand gaan met duurzaamheid.

De laagste prijzen dankzij de laagste kosten

In de winkel

Winkelkar zonder muntslot

Winkelkarretjes zonder muntslot

We hebben ervoor gekozen om niet te investeren in muntsloten op onze winkelkarretjes. Voor ons een besparing van 14 euro per karretje en voor jou ook heel handig: je hoeft geen kleingeld op zak te hebben. En ook zonder muntslot brengen onze klanten hun karretje terug.

Vloer en onderkant van winkelkar

Sobere en stevige vloer

Uniek: onze flintcoat-vloer is de goedkoopste vloer in de Belgische distributiesector. Hij kost veel minder dan een tegelvloer.

Tegelijkertijd is hij beter geschikt voor al onze toepassingen, want hij is stevig, makkelijk te onderhouden en ook zelfherstellend. Is er een kras op de vloer, dan zal die na verloop van tijd verdwijnen.

Opstapje in de winkel

Eenvoudige, goedkope opstapjes

In de winkel kan je gebruik maken van de oranje opstapjes om een product van een hoger schap te nemen.

Ze zijn veilig, stevig, stabiel, licht, ergonomisch en toch goedkoop.

Onderweg

Colruyt-vrachtwagen

Volgeladen vrachtwagens

Onze vrachtwagens zijn altijd maximaal gevuld (gemiddeld voor 96 %). Zelfs op de terugweg, van de winkel naar het distributiecentrum, zijn ze volgeladen met te recycleren verpakkingen.

Zo rijden we dus nooit met lege vrachtwagens rond. Elke rit wordt optimaal benut.

Colruyt-vrachtwagens

Minder vrachtwagenritten

Al onze producten worden geleverd in een centraal distributiecentrum van Colruyt. Van daar vertrekken onze eigen vrachtwagens met de goederen naar de winkels.

We kunnen er zelf voor zorgen dat deze vrachtwagens volledig en optimaal gevuld zijn.

Bovendien worden de leveringen en ladingen in het distributiecentrum zelf gecontroleerd door enkele gespecialiseerde medewerkers, en niet door 217 medewerkers in elke winkel apart.

In de organisatie

Koelkar uitladen

Geen dure koelwagens, maar efficiënte koelkarren 

Verse en diepgevroren producten brengen we naar onze winkels in gekoelde karren, die mee kunnen in een gewone vrachtwagen, en niet in speciale, gekoelde vrachtwagens die heel wat duurder zijn.

Daardoor kunnen die verse en diepgevroren producten samen met andere producten vervoerd worden naar de winkel.

Daar rijden we de gekoelde karren onmiddellijk tussen de rekken of in het rayon.

Afvalverwerking

Ons afval brengt geld op

Al het afval uit onze winkels keert met de vrachtwagens terug naar onze distributiecentra. Daar sorteren we het voor het naar gespecialiseerde recyclagebedrijven gaat.

We hoeven niet te betalen om ons afval te laten ophalen, maar krijgen voor een deel van dat afval (metaal, papier en karton) zelfs nog geld van de recyclagebedrijven.

De laagste prijzen, met respect voor het milieu


 

Waarom koffers in plaats van kasten?

Horizontale diepvriezers verbruiken minder dan verticale omdat de temperatuur constant heel laag blijft. Doordat koude lucht daalt en warme stijgt, verliezen onze koffers nauwelijks koude als je ze opent. En er komt dan ook geen warme lucht binnen. Dat is bij verticale diepvrieskasten wel het geval, waardoor ze telkens opnieuw moeten herkoelen en dus veel meer energie verbruiken.
 


 

Waarom diepvrieskoffers met een ondoorzichtig deksel?

Ook deze keuze heeft met energie te maken: diepvriezers met glazen deuren verbruiken meer dan diepvriezers met ondoorzichtig deksel. Bovendien beschermt het ondoorzichtige deksel van onze koffers de producten tegen licht en dus tegen verkleuring. Net daardoor kunnen we je producten aanbieden in een doorzichtige verpakking in plaats van in een doos. Zo zie je zelf meteen hun ‘ zichtbare kwaliteit’ . En dankzij de plastic zakken win je ook ruimte in je diepvriezer thuis.
 


 

Waarom led-lampen?

In de nieuwe winkels hebben we alle gewone lampen vervangen door led-lampen. De levensduur van een led-lamp is veel langer dan die van een traditionele lamp. Vergeleken met gloei- en halogeenlampen besparen ze al snel 80 tot 90% energie. En minder energieverbruik is automatisch beter voor de natuur.

De huidige lampen hadden al een beperkt verbruik, maar met led-lampjes besparen we nog eens 38% meer. En wat we zo uitsparen, investeren we in de laagste prijzen op jouw kasticket.


 

De laagste prijzen, met oog voor kwaliteit


 

Onze beenhouwers? Echte specialisten!

In de meeste Colruyt-winkels zijn er beenhouwers ter plaatse. Ze maken er elke dag heel wat barbecuespecialiteiten vers klaar. Bovendien zijn het gediplomeerde beenhouwers. Met vakmanschap verwerken en bereiden ze het vlees naar jouw wens. Ze weten perfect welk stuk geschikt is voor uw barbecuespecialiteit of een speciale bereiding.


 


 

Eén gekoelde ruimte voor alle verse producten

Bij Colruyt bewaren we niet alleen de zuivelproducten gekoeld. Ook onze groenten en fruit bieden we aan in onze gekoelde versmarkt. Dat is niet verplicht, maar zo blijft hun voedingswaarde en kwaliteit beter bewaard. Alleen producten die geen lage temperaturen verdragen (bv. bananen), of de koude niet echt nodig hebben (bv. aardappelen) bewaren we buiten de gekoelde ruimte.

 


 

Kwaliteit voorop

Verse producten samen bewaren heeft zo zijn voordelen. Er staan alleen verse producten, en die houden elkaar koel. Omdat ze allemaal samen staan, is het veel makkelijker om ze op temperatuur te brengen en die op te volgen. Daardoor blijven de voedingswaarde en de kwaliteit ook beter bewaard.

 


 

Bio: authentieke smaak en respect voor de natuur

Bio is stilaan een vaste waarde geworden in onze winkelrekken. Een product is pas ‘bio’ als het aan de strikte normen van de Europese biowetgeving voldoet. Om ervoor te zorgen dat telers die respecteren, voeren erkende controleorganisaties onafhankelijke controles uit. Op die manier combineren bio-producten een unieke smaak met respect voor de natuur. En bij Colruyt vind je ze voor de laagste prijzen.  
 

 

De laagste prijzen, met respect voor telers van bij ons


 

Samenwerking met Belgische aardappeltelers

Bij Colruyt geloven we sterk in het vakmanschap van Belgische telers. Ondertussen werken we samen met zo’n 16 lokale aardappeltelers, zoals Philippe Brion uit Tourinnes-Saint-Lambert en Henk Dewaele uit Ruiselede. Met dit partnerschap streven we samen naar een constante kwaliteit van de aardappelen. Daarnaast verlengen we ook het Belgische aardappelseizoen, waardoor we minder aardappelen uit het buitenland hoeven te importeren. Zo verhogen we de duurzaamheid van het transport en de teelt.


 

De Lochting, lokale biogroententeler

Een van de lokale telers waarmee we samenwerken is vzw De Lochting, een biogroenteteler én een sociale werkplaats die kansen biedt aan mensen die niet terechtkunnen in het reguliere arbeidscircuit. Bij Colruyt vind je o.a. radijzen, koolrabi en platte peterselie van De Lochting.
 


 

Groenten en fruit van eigen bodem

Met onze Belgische telers bouwen we aan een duurzame relatie. Op die manier steunen we de Belgische fruit- en groententeelt. We werken voor onze groenten en fruit al jaren samen met professionele en gepassioneerde telers van bij ons, zoals Paul Stoffels, van het gelijknamige Antwerpse familiebedrijf. Elke dag verzorgt hij met veel liefde en passie zijn smaaktomaten, die hij als enige teler in Europa kweekt. Hij werkt bovendien op een ecologisch verantwoorde manier. De tomaten worden geplukt wanneer ze perfect rijp zijn, daarna meteen verpakt en de volgende ochtend geleverd in je Colruyt-winkel.

 


 

Dagelijks geleverd bij Colruyt

Théo Jodogne is niet zomaar een champignonteler. Al 25 jaar teelt hij ze in grotten 50 meter onder de grond. Die grotten liggen onder Montagne Saint-Pierre, bij Luik. Dankzij de constante temperatuur en luchtvochtigheid kan Théo er in de beste omstandigheden zijn seizoentoppers kweken. Een vrachtwagen brengt de champignons dagelijks tot bij Colruyt. Want samenwerken met telers van in de buurt betekent minder transport. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

 

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top