Engagement voor meer groen

Meer groen en biodiversiteit rond onze winkels, distributiecentra en kantoren. Dat is het engagement dat Colruyt Group aanging, toen we in 2018 de ‘Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit’ ondertekenden. Zo voorzien we onder andere inheemse bloemen en planten, die bepaald worden in overleg met de lokale stad of gemeente. Want door streekgebonden beplanting te gebruiken, ondersteunen we de lokale biodiversiteit.

Bloemenweides zorgen voor kleur en leven. We kiezen bij de aanleg bewust voor zadenmengsels met inheemse wilde bloemen zoals klaprozen en korenbloemen. Hiervoor werken we samen met een ecologisch tuincentrum. De zadenmengsels bestaan steeds uit vaste bloemen, en eenjarige bloemen. Zo blijft de biodiversiteit gegarandeerd. Bloemenweides en insectenhotels trekken bijen, vlinders en andere insecten aan.

We kiezen voor de inheemse meidoornhaag op plaatsen waar hij vaak voorkomt. Het is een interessante schuilplaats voor vogels, die er ongestoord een nest in kunnen bouwen. De stekelige planten houden katten tegen, en de vogels vinden er makkelijk eten. Zo is deze haag een veilige haven voor tal van lokale vogelsoorten.

Ook lijsterbessen zijn erg interessant voor kleinere dieren die in de regio voorkomen. Ze vinden er vaak voedsel en beschutting. Bij de aanplanting van groene zones wordt altijd gekeken naar welke bloemen en planten lokaal het vaakst voorkomen.

De takkenwal is ideaal voor egels en insecten. Deze natuurlijke scheiding is een creatieve manier om snoeihout te hergebruiken. Omdat het hout op een natuurlijk manier vergaat, kan de wal altijd opnieuw aangevuld worden met vers snoeihout.

Onder andere in Colruyt Hechtel-Eksel wordt overtollig regenwater voortaan opgevangen in een waterbekken of wadi. Die is afgewerkt met biologisch afbreekbare doeken, waarin vooraf wilde bloemen zijn gezaaid. Het regenwater op de parking komt dus niet meer terecht in het riool, maar sijpelt door de bodem. Zo worden de grondwaterreserves aangevuld en krijgt de omliggende beplanting de kans om te groeien.

Al 35 Colruyt-winkels hebben een groendak, bedekt met mossen, vetplanten en grassen. Een deel van het regenwater dat op het dak valt, wordt hierin vastgehouden en verdampt opnieuw. In droge periodes kleurt het dak rood, maar blijven de planten wel zorgen voor een buffer tegen de warmte. 

 

Milieu

Met de ondertekening van de Green Deal Biodiversiteit, engageert Colruyt Group zich de komende jaren voor meer biodiversiteit op de parkings van onze winkels en andere bedrijventerreinen. Zo dragen we stap voor stap bij aan een beter milieu.

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top