Collibri biedt kansen aan kwetsbare jongeren

Collibri Foundation is een initiatief van Colruyt Group met een duidelijke missie: jongeren in een kwetsbare context uit binnen- en buitenland meer kansen bieden op een geslaagde toekomst. Via vorming, begeleiding en uitwisseling. In regio’s in ontwikkeling gaan die vormingsprojecten meestal gepaard met de uitbouw van een duurzame productieketen, van bv. cacaobonen en koffie. Die producten bieden we aan via onze huismerken zoals Boni Selection en Graindor. Zo dragen we bij aan een duurzamere economie en aan het behoud van die duurzamere economie.

Ontdek hieronder meer over een nieuw vormingsproject voor jonge koffieboeren in Santander (Colombia). Daarnaast lees je ook 3 getuigenissen van jongeren die een vormingsproject ondersteund door Collibri Foundation gevolgd hebben.

Een nieuw generatie koffie-ondernemers in Colombia
        

Even terug in de tijd, naar eind 2003. Een delegatie van Colruyt Group en EFICO, onze leverancier van duurzame koffie, bezocht koffietelers in Colombia. Hun doel: de telers op een duurzame manier steunen, want de gemeenschap had een gebrek aan basisvorming, werkgelegenheid en werkzekerheid.
 
Het jaar erop begon Colruyt Group met de aankoop van Kachalú-koffie. Dat betekende een stabiele afzetmarkt voor koffietelers in de streek van Santander, vanwaar de koffie
komt. Daarna volgden verschillende vormingsprojecten in de regio, altijd gelinkt met de koffie.
 
Het derde project ‘Education for the future’, liep van 2014 tot februari 2018 en kende een groot succes: 100 gediplomeerde koffietelers en 200.000 nieuwe koffieplanten. Na zo’n mooi project wilden we natuurlijk verdergaan op de ingeslagen weg. Samen met onze partners (EFICO Foundation, FNC en SENA) zochten én vonden we een nieuw, veelbelovend project in Colombia.

Koffie als motor van welzijn

“A new generation of coffee entrepeneurs” selecteerde
80 jongeren uit de plattelandsgemeenschappen in het
departement Santander. De bedoeling is om hun kennis van
de koffieteelt te verhogen in workshops en trainingssessies,
begeleid door professionals. Zo worden hun kleine
koffiebedrijfjes modelondernemingen op het vlak van
duurzaamheid en rendabiliteit. De bedoeling is ook dat
de jongeren, waaronder vijf slachtoffers van de FARC-terreur,
rolmodellen worden voor de hele gemeenschap.
 
Met dit project wordt niet alleen gefocust op economische
en duurzame doelen. Het is ook belangrijk dat de jongeren
plezier beleven aan de koffieteelt, dat ze er goed van
kunnen leven en dat ze zich goed in hun vel voelen. Alleen
zo wordt het voortbestaan van de koffieteelt verzekerd.
 
 

In onze winkel vind je koffie uit de regio Santander in Colombia. Door die koffie te kopen steun je de koffieboeren van Santander.


Een IT-job voor jongeren in India
        

Syed is een van de 300 jongeren in Hyderabad (India), die elk jaar de kans krijgen om praktijkgerichte IT-opleidingen te volgen. Het zijn jongeren uit een kwetsbaar milieu die dus niet altijd de middelen hebben om te gaan studeren. Collibri Foundation geeft hen zo een duwtje in de rug en verhoogt hun kansen op de arbeidsmarkt.

Syed: “Ik ben dolgelukkig dat ik mag deelnemen aan de vormingen. Ik had al wat basiskennis over software en computernetwerken. En nu krijg ik de kans om die kennis uit te breiden. Ik droom ervan om aan de slag te gaan bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in netwerksystemen. Mijn ideale job zou daar network architect zijn. Deze opleidingen zijn dus een mooie kans.”


Een diploma voor M’mah in Costa Rica
        

M’mah is een jonge scholier van 18 jaar die aan haar hogere studies begint in Costa Rica. Vier jaar geleden kreeg ze enkele formulieren om zich in te schrijven voor het Boost-project.

M’mah vertelt: “Begeleiding op maat om mijn slaagkansen te verhogen? Waarom niet? Ik vulde de formulieren in, want ik had niks te verliezen. Ik werd geselecteerd en
dat heeft mijn leven echt veranderd: ik volgde taalstages, woonde de ‘Women 2 Women Conference’ bij en ik mag straks verder studeren in het buitenland … Wie doet me dat na?”


De rijstboerderij van Pierre in Benin
        

Dankzij de opleiding die Pierre volgde aan de landbouwschool in Songhaï (Benin) runt hij nu een succesvolle boerderij. Die opleiding kaderde in een vormingstraject voor 30 jongeren tussen 2013 en 2019 dat Collibri Foundation steunt, in samenwerking met de hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL). In die vorming konden de jongeren hun kennis over de rijstteelt perfectioneren. Pierre greep die kans met beide handen, en hij ging nog verder. Elke week organiseert hij nu zelf landbouwopleidingen voor een dertigtal jongeren uit zijn dorp.

Pierre: “Ik bedank Collibri Foundation vanuit de grond van mijn hart. Ik ben heel trots en we gaan de uitdaging zeker verder aan.”


Met Collibri Foundation dragen we ook bij tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top