Bloemkoolgratin met cheddar en chipolata

Hoofdgerecht Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • chipolata's (beenhouwerij) 6
  • bloemkolen 1
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • aardappelen 800 g
  • cheddar 100 g
  • boter 40 g
  • melk 5 dl
  • lichte room 1.5 dl
  • bloem 50 g
  • panko (Japans paneermeel) 2 eetl.
  • olijfolie 2 eetl.
  • laurier 1 blaadjes
  • nootmuskaat 1 snuifjes
  • zwarte peper (molen)
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. (20 min.)
  2. - Verdeel de bloemkool in roosjes. Hou 4 roosjes apart en kook de rest 10 min. beetgaar in lichtgezouten water. Giet af.
  3. - Rasp intussen de rauwe bloemkoolroosjes.
  4. - Hak de peterselieblaadjes fijn.
  5. - Rasp de cheddar.
  6. - Schil de aardappelen en snij in stukken.
Bereiding (40 min.)
  1. 1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. 2 Verhit de olijfolie in een pan en bak de chipolata’s aan alle kanten goudbruin en gaar. Snij in stukken van 2 cm.
  3. 3 Doe 40 g boter en het laurierblaadje in een kookpot en laat de boter smelten. Roer er de bloem onder met
  4. een klopper en laat al roerend even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje en al roerend de koude melk
  5. Laat pruttelen tot u een gebonden saus hebt.
  6. 4 Haal van het vuur en meng er de helft van de geraspte cheddar onder. Kruid met zwarte peper en zout, en
  7. verwijder het laurierblaadje.
  8. 5 Doe de gekookte bloemkoolroosjes en de stukjes chipolata in een ovenschaal. Overgiet met de kaassaus.
  9. 6 Meng de geraspte bloemkool met de panko, de platte peterselie en de rest van de cheddar. Bestrooi er de
  10. ovenschotel mee. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
  11. 7 Kook ondertussen de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat even drogen op het vuur. Prak fijn en roer er de lichte room en 1 eetl. boter onder. Kruid met zwarte peper, zout en de nootmuskaat.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 742 kCal
Koolhydraten 53.8 g
Vezels 33.7 g
Vetten 43.4 g
Tip

Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen
kan u dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor uw peuter of baby.
+ 6 maand
Bereiding (25 min.)
1 Snij 75 g bloemkool in roosjes en 75 g aardappel in blokjes. Hak de blaadjes van 1 takje verse platte peterselie fijn.
2 Kook de bloemkool en de aardappel 20 min. gaar in een bodempje water.
3 Plet fijn tot een puree en meng met 1 koffiel. plantaardige olie en de fijngehakte platte peterselie.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER