Chocoladecakejes met kriekenhartje

Dessert minder dan 60 min. 25 porties

Ingrediënten

  • boter 240 g
  • boter 1 eetl.
  • eieren 4
  • pure chocolade 200 g
  • bloemsuiker 200 g
  • zelfrijzende bloem 130 g
  • kersenconfituur 5 eetl.
  • kokospoeder 2.5 eetl.
  • zout 1 snuifjes
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Bereiding (15 min. + 25 min. in de oven)
  1. 1 Smelt de chocolade au bain-marie: in een pannetje dat u in een grotere pan met water verwarmt.
  2. 2 Neem de pan van het vuur wanneer de chocolade gesmolten is en meng er de boter onder tot een gladde massa.
  3. 3 Doe de eieren in een grote kom en voeg er de suiker bij. Klop enkele minuten met de garde tot de massa schuimig en wit wordt.
  4. 4 Meng er de chocolademassa onder en de gezeefde bloem. Blijf mixen tot u een homogene massa krijgt. Voeg een snuifje zout toe.
  5. 5 Giet het deeg in een beboterde bakvorm (± 25 x 25 cm) of op een beboterde ovenplaat.
  6. 6 Verdeel de kriekenconfituur met een koffielepel op ± 25 plaatsjes over het deeg en bestrooi alles met de gemalen kokos.
  7. 7 Plaats de bakvorm of ovenplaat gedurende ± 25 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven.
Afwerking

Snij in gelijke vierkantjes met de kriekenconfituur in het midden van elk cakeje.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 198 kCal
Koolhydraten 19.7 g
Vezels 2 g
Vetten 12.4 g
Tip

Baktips

- Gebruik bij het bakken best een bakvorm in metaal of silicone. Die geleidt de warmte beter dan een porseleinen bakvorm.

- Bereid het cakebeslag net voor het bakken. Als het beslag langer blijft staan, droogt het te veel uit.

- Om te vermijden dat nootjes of gedroogd fruit (bv. rozijnen) naar de bodem van uw cake zakken, spoelt u ze en droogt u ze goed af. Rol ze vervolgens lichtjes in wat bloem en voeg ze voorzichtig toe aan het beslag. Verhoog de oventemperatuur met 10 °C gedurende de eerste 10 min.

- Een huisgemaakte cake bewaart u best in aluminiumfolie op kamertemperatuur in een droge omgeving. Bewaar cake niet in de koelkast (dan droogt hij uit) en niet in huishoudfolie (dan wordt hij plakkerig).

Oventips

- Baktijden kunnen wel eens verschillen naargelang de oven die u gebruikt (gasoven, heteluchtoven, convectieoven).

- Een heteluchtoven bijvoorbeeld vraagt iets minder tijd en hoeft u niet per se voor te verwarmen. Deze oven is ideaal om cake, taart of ander gebak te bakken. Dit geldt echter niet voor biscuit: de hete lucht doet het beslag minder mooi rijzen.

- Staat er cake of gebak in de oven? Vermijd gedurende de eerste 20 à 30 min. de ovendeur te openen, want dan zou uw deeg wel eens kunnen inzakken. Dit geldt ook voor kleine cakejes.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER