Chocoladetaart met mascarpone en kriekbiergelei

Dessert meer dan 60 min. 8 personen

Ingrediënten

  • boter 125 g
  • boter 1 koffiel.
  • mascarpone 125 g
  • eieren 3
  • amandelschilfers 2 eetl.
  • purechocoladecallets 100 g
  • witte chocolade 100 g
  • ontpitte noordkrieken (bokaal) 340 g
  • bloem 125 g
  • bloem 1 koffiel.
  • suiker 100 g
  • gelatineblaadjes 3
  • cacaopoeder 2 eetl.
  • bakpoeder 1 koffiel.
  • Oude Kriek Boon (fruitbier) 0.5 flessen
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. (liefst de dag voordien, 15 min. + minstens 1 u. opstijven)
  2. - Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Knijp uit.
  3. - Smelt de witte chocolade au bain-marie (plaats daarvoor een hittebestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken). Voeg 1 uitgeknepen gelatineblaadje toe en roer tot het volledig is opgelost.
  4. - Mix het wittechocolademengsel samen met de mascarpone tot een luchtige massa. Laat minstens 30 min. opstijven in de koelkast.
  5. - Breng de uitgelekte krieken samen met het kriekbier aan de kook in een pannetje. Laat tot 1/3 inkoken. Voeg op het einde de overige 2 gelatineblaadjes toe en roer tot ze volledig zijn opgelost. Laat het kriekenmengsel minstens 30 min. opstijven in de koelkast.
Bereiding (40 min. + 25 à 30 min. in de oven + minstens 2 u. opstijven)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Smelt de chocoladecallets au bain-marie.
  3. Scheid de eidooiers van de eiwitten.
  4. Klop 125 g zachte boter en 2/3 van de suiker tot een gladde massa. Mix er de gesmolten chocolade en de eidooiers onder.
  5. Zeef 125 g bloem samen met het bakpoeder en het cacaopoeder boven het chocolademengsel. Mix alles goed door elkaar.
  6. Klop de eiwitten samen met de rest van de suiker stijf. Schep voorzichtig onder het deeg met een houten lepel.
  7. Beboter een springvorm (1 koffiel.) en bestrooi met 1 koffiel. bloem. Giet er het deeg in.
  8. Bak 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven.
  9. Haal de taart uit de oven en laat 10 min. rusten.
  10. Haal daarna uit de vorm en leg op een rooster. Besmeer de bovenkant van de taart met een laagje mascarpone met witte chocolade. Verdeel daarover een laagje kriekengelei. Zet de taart opnieuw in de koelkast en laat alles minstens 2 u. goed opstijven.
  11. Rooster intussen de amandelschilfers goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
Afwerking

Bestrooi de taart met geroosterde amandelschilfers.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 861 kCal
Koolhydraten 41.3 g
Proteins 65.6 g
Fat 46.5 g

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER