Fondantbavarois met wittechocoladesaus

Dessert minder dan 30 min. 6 personen

Ingrediënten

  • Voor de bavarois:
  • pure chocolade 200 g
  • eieren 2
  • gelatineblaadjes 6
  • melk 4 dl
  • room 2 dl
  • suiker 3 eetl.
  • Voor de saus:
  • witte chocolade 100 g
  • melk 3 eetl.
  • Voor de afwerking:
  • chocoladevlokken
  • frambozen
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Bereiding (30 min., de dag voordien)
  1. Doe 4 dl melk in een steelpan, samen met de in stukken gebroken chocolade. Laat de chocolade zachtjes smelten au bain-marie: zet de steelpan in een grotere pan met warm water. Het water mag niet te warm zijn, anders kan de chocolade klonteren. (1)
  2. Laat de gelatineblaadjes weken in een kom met koud water.
  3. Knijp ze goed uit en los op in de hete chocolademelk.
  4. Klop 2 eidooiers met 3 eetl. suiker tot het eigeel lichter van kleur wordt. Roer er de warme chocolademelk beetje bij beetje door.
  5. Zet in de koelkast gedurende 1 à 2 u en roer regelmatig om. Het mengsel moet lobbig (dikgebonden) zijn.
  6. Klop het eiwit van de 2 eieren tot stevige sneeuw en schep het voorzichtig onder het chocolademengsel.
  7. Klop de room stijf en meng ook onder de chocolademassa.
  8. Schep de bavarois in een rechthoekige vorm. Laat hem opstijven in de koelkast.
Afwerking

- Maak de randen los met een mes en stort de bavarois uit op een schotel. Om hem wat makkelijker te doen loskomen laat u warm water over de buitenkant van de vorm stromen.

- Maak de saus: smelt 100 g witte chocolade in 3 eetl. melk, au bain-marie of in de microgolfoven (op halve kracht). Leng eventueel aan met wat melk. Zorg dat de saus niet te lopend wordt.

- Lepel wat saus op elk bord en leg 2 sneetjes chocoladebavarois op het ‘spiegeltje’. Versier met enkele frambozen en geraspte chocolade.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 511 kCal
Koolhydraten 46 g
Vezels 10.5 g
Vetten 31.7 g
Tip

IN DE MICROGOLFOVEN
(700 W)

(1) Laat de chocolade gedurende 3 min. zachtjes smelten in de microgolfoven (op halve kracht). Indien nodig nog 1 min. op halve kracht verwarmen.

KOOKTIP

Chocolade smelt u best op een lage temperatuur (± 37 °C). Bij een te hoge temperatuur zal de chocolade gemakkelijk klonteren. Als u dan toch klonters krijgt, kan u ze doen verdwijnen door te roeren terwijl de chocolade afkoelt.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER