Ham-kaaskroketten met witloofslaatje

Voorgerecht Minder dan 45 min. 8 personen

Ingrediënten

  • rauwe ham 3 sneetjes
  • citroenen 0.5
  • abdijkaas 140 g
  • parmezaan (blok) 40 g
  • melk 3.5 dl
  • boter 50 g
  • lichte room 1 dl
  • eieren 2
  • eidooiers 3
  • paneermeel 140 g
  • bloem 195 g
  • gelatineblaadjes (1,6 g/stuk) 6
  • groentebouillon 2 dl
  • basilicum (gedroogd) 1 snuifjes
  • nootmuskaat 1 mespunten
  • paprikapoeder 1 mespunten
  • peper en zout
  • Voor de salade:
  • pittige slamix 120 g
  • stronken witloof 4
  • citroenen 0.5
  • rode uien 1
  • zure room 3 eetl.
  • zachte veenbessen 4 eetl.
  • mosterd 1 eetl.
  • vloeibare honing 1 eetl.
  • appelazijn 1 eetl.
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding (meer dan 60 min.)
  1. (de dag voordien 25 min. + 12 u. in de koelkast)
  2. - Rasp de kazen.
  3. - Snij de rauwe ham in fijne reepjes van 1 cm.
  4. - Meng 3 eidooiers met de lichte room.
  5. - Pers een halve citroen. - Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Knijp uit.
  6. - Smelt de boter in een kookpot. Voeg 135 g bloem toe en laat 2 min. drogen op het vuur. Neem van het vuur en roer er beetje bij beetje de koude melk onder tot er geen klonters meer overblijven. Kruid met de nootmuskaat, het basilicum, het paprikapoeder, peper en zout. Voeg de groentebouillon toe en blijf roeren. Meng er de geraspte kazen, de rauwe ham en de uitgeknepen gelatineblaadjes onder. Roer er de eidooiers en het citroensap onder.
  7. - Giet het mengsel in een rechthoekige ovenschaal tot u een laag van maximaal 1,5 cm dik hebt (gebruik indien nodig 2 schalen). Laat 12 u. opstijven in de koelkast.
Bereiding (40 min.)
  1. 1 Pers voor de dressing de andere halve citroen. Meng samen met de mosterd, de appelazijn en de honing of ahornsiroop onder de zure room. Kruid met peper en zout.
  2. 2 Verwijder de harde kern uit het witloof en snij ook fijn. Snij de rode ui in ringen. Meng onder de sla.
  3. 3 Haal het opgesteven mengsel van kaas en ham uit de koelkast en snij er 16 kroketten uit.
  4. 4 Doe 60 g bloem en het paneermeel in 2 aparte schalen. Klop 2 eieren los in een kom. Wentel de kroketten eerst door de bloem, haal ze dan door de losgeklopte eieren en druk ze tot slot goed in het paneermeel.
  5. 5 Bak 3 min. mooi goudbruin in de friteuse op 180 °C. Doe dat in kleine porties.
Afwerking

Bestrooi de salade met de veenbessen en besprenkel met de mosterddressing. Serveer met de kroketten.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 576 kCal
Koolhydraten 40.9 g
Proteins 20.7 g
Fat 36.1 g

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER