Hamsalade met paprika en asperges

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

  • gekookte ham 2 sneden
  • groene paprika's 1
  • witte asperges 300 g
  • champignons 250 g
  • tomaten 4
  • vastkokende aardappelen 4
  • walnootpitten 100 g
  • zout
  • Voor de dragonsaus:
  • eidooiers 2
  • mosterd 0.5 koffiel.
  • dragon (vers) 1 eetl.
  • bieslook (vers) 1 koffiel.
  • dragonazijn 1 eetl.
  • droge sherry 2 eetl.
  • olijfolie 2 dl
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. Snij de champignons in schijfjes.
Bereiding (30 min., enkele uren vooraf)
  1. Kook de aardappelen in de schil. Pel ze en snij in blokjes.
  2. Kook de asperges gaar in een ruime hoeveelheid lichtgezouten water gedurende ± 15 min. (diepgevroren asperges moet u vooraf niet laten ontdooien). Laat afkoelen. Snij de helft van de asperges in 2 of 3 stukken. Hou de andere helft van de asperges opzij.
  3. Snij de groene paprika doormidden en verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten. Snij de paprika in fijne reepjes.
  4. Snij de tomaten in partjes. Snij de ham in blokjes van 2 cm.
  5. Voor de saus: meng de eidooiers met de mosterd, de verse kruiden, de dragonazijn en de sherry. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe om een homogene saus te bekomen. Kruid met peper en zout.
  6. Meng de aardappelblokjes, de hamblokjes, de reepjes paprika, de tomaten, de asperges en de champignonschijfjes dooreen.
  7. Giet er 2/3 van de saus over en meng goed dooreen. Laat enkele uren rusten op een koele plaats. Meng regelmatig door elkaar.
Afwerking

Versier met de hele asperges en de walnootpitten. Dien op met de saus en stokbrood.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 781 kCal
Koolhydraten 19.6 g
Vezels 15 g
Vetten 70.4 g
Tip

Belgische asperges: een culinaire lekkernij

Aankoop
Het seizoen van de Belgische asperges loopt van half april tot eind juni. U herkent ze aan de glanzende parelwitte kleur en de gave, rechte vorm. De dikte is minder belangrijk maar let erop dat de knop gesloten is.

Bewaren
Bereid uw asperges zo vlug mogelijk. U kunt ze wel een aantal dagen bewaren in de koelkast als u de bussel asperges wikkelt in een vochtige handdoek.

Reinigen
Schoonmaken gaat gemakkelijk als u de asperges eerst even spoelt in koud water. Hou ze plat om te schillen. Begin met de dunschiller net onder de knop en schil zo naar beneden toe. Snij er dan de ondereindjes af.

Bereiding
Breng een grote pan lichtgezouten water aan de kook en leg er de asperges in. Laat ze, afhankelijk van de dikte, gedurende ± 15 minuten gaar koken met het deksel op de pan. Uw asperges zijn gaar als u er met een vork gemakkelijk kunt in prikken. Haal ze dan voorzichtig met een schuimspaan uit het water.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER