Hoevekip met Monbazillac en champignonsaus

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • hoevekippen 'Rood Label' (beenhouwerij) 1
  • arachideolie 1 eetl.
  • zoete witte wijn 2 dl
  • kalfsfond (bokaal) 300 ml
  • champignons 250 g
  • boter 3 eetl.
  • room 1.5 dl
  • cognac 0.5 dl
  • bloem 2 eetl.
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de champignons in 4 en stoof ze in 1 eetl. boter. Kruid met peper en zout.
Bereiding (1 u 20 min.)
  1. Strijk de hoevekip lichtjes in met olijf- of arachideolie. Kruid de binnenkant met peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven (225 °C) en laat ongeveer 20 min. bakken. Draai de kip regelmatig om, zodat ze aan alle kanten mooi goudbruin wordt.
  2. Verlaag de temperatuur tot 180 °C en laat de hoevekip nog 45 min. braden. Overgiet regelmatig met braadvocht. Verwijder ook het overtollige vet uit de braadschotel. Zo blijft de kip mals, maar niet te vet.
  3. Overgiet de kip royaal met Monbazillac zodat het vlees de smaak van de wijn goed kan opnemen.
  4. Voeg de kalfsfond bij het braadvocht en laat nog 15 min. verder braden.
  5. Giet het braadvocht in een kookpot. Breng aan de kook met 1,5 dl room en 0,5 dl cognac. Voeg de champignons toe en bind de saus beetje bij beetje met een mengsel van 2 eetl. boter en 2 eetl. bloem (beurre manié). Breng op smaak met peper en zout.
Afwerking

Serveer met frietjes of kroketten en met gemengde sla of witloof.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 619 kCal
Koolhydraten 10.5 g
Proteins 42.2 g
Fat 38.1 g

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER