Italiaanse gehaktballetjes

Hoofdgerecht minder dan 30 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gehakt varken + kalf (beenhouwerij) 750 g
  • uien 1
  • knoflook 2 teentjes
  • eieren 1
  • tomatenstukjes (blik) 400 g
  • ontpitte zwarte olijven (blik) 20
  • paneermeel 3 eetl.
  • pijnboompitten 2 eetl.
  • kippenbouillon 2 dl
  • olijfolie 3 eetl.
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • basilicum 10 blaadjes
  • Italiaanse kruidenmix
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. - Rooster de pijnboompitten in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  2. - Snipper de peterselie en het basilicum fijn.
  3. - Snipper de ui en het knoflook fijn.
  4. - Snij de olijven in stukjes.
  5. - Meng het gehakt met het ei, de verse kruiden, de geroosterde pijnboompitten en het paneermeel. Kruid met de Italiaanse mix. Kneed tot een homogene massa en rol balletjes ter grootte van een pingpongbal.
Bereiding (30 min.)
  1. 1 Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de balletjes langs alle zijden goudbruin. Kruid met peper en zout.
  2. 2 Verhit ondertussen 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de fijngesnipperde ui en het knoflook glazig. Voeg de tomatenstukjes en de kippenbouillon toe en laat 10 min. koken op een hevig vuur. Roer er de stukjes olijf onder.
  3. 3 Doe de balletjes bij de tomatensaus en laat nog 10 à 15 min. gaar worden op een zacht vuur.
Afwerking

Verdeel de balletjes over de borden samen met de saus. Geef er een broodtorentje en boontjes bij.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 725 kCal
Koolhydraten 9.9 g
Proteins 31.2 g
Fat 62.3 g
Tip

TIP

- Liefhebbers voegen aan de saus nog 2 eetl. kappertjes toe.

TIP
- Broodtorentje (4 personen)

Snij 1 voorgebakken stokbroodje in gelijke sneetjes van ± 1,5 cm. Snij 125 g mozzarella in 8 schijfjes en kruid met zwarte peper. Maak 4 torentjes met het brood, de mozzarella, 8 sneetjes coppa en 8 basilicumblaadjes. Eindig met een sneetje brood en besprenkel met 1 koffiel. olijfolie. Bak gedurende 15 à 20 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven. Zet de laatste 2 min. de grill aan.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER