Een mooie kaasschotel samenstellen

Een kaasschotel is heerlijk, gezellig en gemakkelijk (vooral wanneer je veel mensen ontvangt). Voor een geslaagde maaltijd hoef je slechts enkele basisregels te volgen.

Varieer smaak, textuur en herkomst

  1. Voorzie 3 tot 5 soorten kazen. Als je kaas als hoofdgerecht serveert, voorzie dan 250 g per persoon. Als afsluiter van de maaltijd reken je op 100 g per persoon.
  2. Kies voor kazen van verschillende melksoorten (koe, geit, schaap) en van verschillende categorieën:
    • verse kazen: Rambol, plattekaas die je eventueel vermengt met wat fijngesneden bieslook en radijsjes …
    • zachte kazen: brie, camembert, Damse Mokke, Herve …
    • halfharde kazen: Passendale, Grimbergen, Chimay …
    • harde kazen: comté, parmezaan …
    • blauwgeaderde kazen: gorgonzola, stilton, roquefort …
  3. Schik de kazen volgens hun textuur en smaak op het bord of de plank: van zacht naar hard en van mild naar sterk.
  4. Geef bij elke kaas een apart mes om te voorkomen dat de smaken zich vermengen.
  5. Haal de kazen 30 min. voor je ze opdient uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn. Zo komt de smaak het best tot zijn recht.
  6. Label elke kaas. Op die manier kunnen je gasten de kazen makkelijk herkennen.

Serveer verschillende begeleiders naar keuze:

  1. Verschillende soorten brood: notenbrood, roggebrood, ciabatta, stokbrood …
  2. Een vlootje hoeveboter.
  3. Noten: peccannoten, hazelnoten, walnoten …
  4. Gedroogd fruit: abrikozen, vijgen, zachte veenbessen …
  5. Vers fruit: Presenteer appels, peren en vijgen in partjes, en druiven in tros. Maak inkepingen bovenaan de vijgen zodat ze openstaan zoals een bloem.
    Varieer de kazen en het fruit ook naargelang het seizoen. Combineer bv. zomerkazen met abrikozen en perziken, en herfst- en winterkazen met appels, peren en noten.
  6. Serveer een compote van vers fruit zoals appels en peren, of van gepocheerd fruit (bv. peren gepocheerd in rode wijn met een kaneelstokje).
    Als je er de tijd voor hebt, maak dan een chutney van appel, peer of exotisch fruit (mango, kaki …). Snij hiervoor 500 g fruit in stukjes, snipper 1 ui en 1 teentje knoflook fijn, en rasp 1 cm verse gember. Meng alles in een kookpot met 2 eetl. donkere rozijnen, 2 dl ciderazijn, 60 g suiker en een snuifje zout. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur zachter en laat 1 u. sudderen tot de chutney is ingedikt. Laat afkoelen. Huisgemaakte chutney kan je verschillende weken bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bokaal.
  7. Selderstengels zorgen voor een frisse smaak tijdens het proeven van verschillende kazen.
  8. Olijven en tapenades zorgen voor een zuiderse toets.
  9. Bij halfharde kazen kan je graan- of dijonmosterd serveren om het een beetje pikant te maken. Honing past perfect bij geitenkaas.
  10. Balsamicoazijn is een prima begeleider van blauwgeaderde kazen.
  11. Maak zelf balletjes van geitenkaas, en rol ze in verse tuinkruiden of gehakte noten.

Zorg voor evenwicht tussen je zoete en zoute begeleiders, bv.:

  • Vers en gepocheerd fruit en/of een zelfgemaakte chutney en een mengeling van noten en broden.
  • Olijven, tapenades en ciabatta.
  • Honing, mosterd, notenmengeling en een assortiment gedroogd fruit en brood.

Om restjes kaas te verwerken

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top