Glutenvrije voeding

Gluten is een plantaardig eiwit dat aanwezig is in granen zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt …

Iemand met glutenintolerantie (coeliakie) verdraagt geen gluten in zijn voeding. Het gluten beschadigt namelijk het darmslijmvlies. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen: waardevolle stoffen uit onze voeding worden dan niet meer goed opgenomen. Mogelijke klachten zijn dan: darmklachten, bloedarmoede, vermoeidheid … Bekijk altijd de verpakking om te weten of een product gluten bevat.

Glutenvrije alternatieven

  • Van nature glutenvrije bloemsoorten: zetmeel van granen zonder gluten (bv. maïszetmeel, aardappelzetmeel … als bindmiddel voor sausen), sojameel, boekweitmeel, maïsmeel (polenta), rijstemeel
  • Glutenvrije bakmixen en bloem: glutenvrije pannenkoekenmix, multimix pizza & gebak, broodmix ...
  • Andere glutenvrije producten: glutenvrije deegwaren, ontbijtgranen, toast en crackers, koekjes (bv. amandelkoekjes, speculaas, kokosrotsjes, vanillewafels, madeleines, boterkoekjes …), glutenvrij brood en banket (meergranenbrood, rozijnenbrood, meerzadenbrood, pistolets, worstenbrood, pitabroodjes, wraps, croissants, ciabatta, stokbrood ...), glutenvrije ijshoorntjes ...

Glutenvrij of lactosevrij eten?

De MyColruyt-app maakt het je heel gemakkelijk. Ga in de app naar ‘Mijn profiel’, klik op ‘Mijn voorkeuren’ en voeg ‘Glutenvrij’ of ‘Lactosevrij’ toe. Daarna staat er een groene duim bij de producten die geschikt zijn voor jou. Ben je vegetarisch of veganistisch, of leef je halal of alcoholvrij? Ook die voorkeuren kan je ingeven in de MyColruyt-app. Bij de gerechten geeft het groene duimpje alleen aan dat ze ‘Glutenvrij’ of ‘Lactosevrij’ zijn.

Glutenvrij koken

Creatieve oplossingen

Gluten geeft tijdens het bakken structuur aan brood en gebak. Een glutenvrije bloemsoort zorgt voor een andere consistentie: het deeg of beslag is minder luchtig, rijst minder, kleurt minder makkelijk bruin en heeft een minder uitgesproken smaak.

Dat kan opgelost worden door volgende tips:

Om luchtiger te maken:

  • voeg spuitwater of eieren toe aan het deeg of beslag
  • klop, roer of mix het beslag

Om beter te doen rijzen:

  • voeg extra gist of een mix van gist toe
  • voeg aan brooddeeg ook suiker (minimaal 5 à 10 %) toe, zo wordt de koolzuurproductie door de gist maximaal gestimuleerd

Om meer smaak te geven:

  • vervang het water volledig of gedeeltelijk door melk(drank), vruchtensap …
  • voeg extra smaakmakers toe, bv. stroop, citroen- of sinaasappelzeste, gedroogd fruit, noten …

Om mooi goudbruin te kleuren:

  • gebruik een donker bakblik
  • strijk de bovenkant in met een losgeklopte eidooier of gesuikerde melk en zet even onder de grill

Kruisbesmetting voorkomen:

  • Zorg dat de glutenvrije producten en het materiaal dat je tijdens het koken gebruikt niet in contact komen met producten die gluten bevatten. Zo voorkom je kruisbesmetting.
  • Dat gaat met volgende basisregels:
    • maak het werkblad goed schoon voor je begint te koken
    • gebruik aparte snijplanken, broodplanken, broodroosters ...
    • bewaar glutenvrije producten in een aparte kast of lade: zo kan je je niet vergissen
    • doe boter, margarine, broodbeleg (confituur, chocopasta ...) in aparte potjes die alleen gebruikt worden door mensen met een glutenintolerantie
       

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top