Koken op kamp

Vertrek je binnenkort op kamp? Koken voor een grote groep mensen is niet evident. Maar met deze tips en een goede voorbereiding wordt het kokkerellen ongetwijfeld een succes …

Bezint eer ge begint

Een degelijke voorbereiding is zeker een must! Daarom deze suggesties:

 • Check op voorhand welk materiaal er op de kampplaats aanwezig is (een oven, een frituurpan, het aantal gasbekkens, een vaatwasmachine …).
 • Zoek de telefoonnummers en de adressen van de dichtstbijzijnde Colruyt-winkels op. Zo kan je op voorhand alle producten telefonisch reserveren. Op de dag dat je je boodschappen komt afhalen, staat alles mooi voor je klaar.
 • Stel vooraf heel het kampmenu op. Hou daarbij rekening met de activiteiten. Zo kan je op drukke dagen zorgen voor een iets minder uitgebreid menu.
 • Een goede tip voor je inkopen: maak een boodschappenlijstje en rangschik daarin de producten volgens rayon (verse producten, diepvries, droge voeding, vlees …). Zo verlopen je inkopen een stuk vlotter.
   
 

Vele handen maken licht werk

De hoeveelheden van de ingrediënten in dit thema en in onze kamprecepten zijn berekend op 20 jongeren. Indien er alleen kinderen zijn, kan je iets minder klaarmaken.

De bereidingstijden voor deze kamprecepten zijn een richtlijn. Ze zijn immers afhankelijk van het materiaal ter plaatse: ovens, gasbekken, elektrische vuren … Dus: ‘kooktijd = richttijd’!

Verandering van spijs doet eten

Kies bewust voor een gevarieerd kampmenu. Let hierop:

 • Wissel aardappelen af met pasta en rijst.
 • Heel belangrijk: bereid dagelijks groenten en fruit!
 • Elke dag een vers soepje aan tafel zorgt voor de nodige vitamines.
 • Wees zuinig met vetstoffen bij het bakken en braden.
 • Voorzie genoeg tijd om te eten.

Creatief met keukenrestjes

Een gouden regel: gooi zo weinig mogelijk eten weg!
Wees origineel en probeer wat dingen uit:

Oud brood bijvoorbeeld kan je roosteren voor bij het ontbijt. Maak er eens wentelteefjes van of croque-monsieurs als vieruurtje of broodpudding als dessert. Je kan droog brood ook verkruimelen en gebruiken als paneermeel voor gehaktballetjes. Bak kleine blokjes brood en serveer de knapperige croutons bij de soep of in een slaatje bij het avondeten.

Aardappelen op overschot? Verwerk ze in de soep om ze wat in te dikken of snij in schijfjes en bak samen met eitjes. Dit is de basis van een heerlijke tortilla.

Ook restjes courgette of pompoen maken je soep wat dikker.

Met een restje bloemkool maak je lekker beleg: plet de bloemkool en meng met mayonaise en fijngesnipperde peterselie. Kruid naar smaak met peper en zout.

Een overschotje sla of kool kan je de volgende dag nog pureren. Stoof 3 fijngesnipperde uien gaar in wat olijfolie en voeg er het restje sla of kool bij (met eventueel een scheutje water). Stoof de groenten gaar en voeg ze toe aan ± 4,5 kg geplette aardappelen. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg naar smaak een scheutje melk en een klontje boter toe om de puree smeuïger te maken.

Hygiëne boven alles …

Tot slot nog enkele niet te verwaarlozen hygiënetips:

 • Bewaar verse producten op de juiste plaats: koel, in het donker en op een droge plaats (het liefst in de koelkast). Koop niet te veel verse producten op voorhand als je ze niet op de goede manier kan bewaren. Wanneer je veel verse producten vervoert, zet ze dan zo veel mogelijk samen zodat ze elkaar koel houden. Hou ze ook uit de zon.
 • Voor het vervoer van diepvriesproducten gebruik je het best een isoleertas (beschikbaar in de Colruyt-winkels). Leg de producten ook zo veel mogelijk bij elkaar. Plaats ze meteen in een diepvriezer als je aankomt op de kampplaats.
 • Zorg ervoor dat de temperatuur in de koelkast niet boven de 7 °C stijgt. De diepvries mag niet warmer zijn dan - 18 °C.
 • Bewaar vlees of vis in de koelkast. Zorg ervoor dat vlees – en zeker kip en gehakt – goed doorbakken is.
 • Gebruik verschillende messen, snijplanken en schotels voor rauw vlees en gebakken vlees en groenten. Je kan het keukenmateriaal tussenin ook eens afwassen of spoelen.

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top