Lenteterrine van vis in hamjasje

Voorgerecht meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • Zeewolf is niet meer beschikbaar omdat deze vis niet aan onze duurzaamheidscriteria voldoet.
  • kabeljauwfilets (diepvries) 300 g
  • gerookte forelfilets 120 g
  • gekookte ham 2 sneden
  • citroenen 2 schijfjes
  • hardgekookte eieren 1
  • visfond (bokaal) 4 dl
  • lichte room 1.5 dl
  • gelatine 6 blaadjes
  • peterselie (vers) 1 takjes
  • dille (vers) 1 eetl.
  • cayennepeper
  • peper en zout
  • Voor de saus:
  • lichte room 0.5 dl
  • citroenen 0.5
  • olijfolie 1 dl
  • mierikswortel met room (bokaal) 1 koffiel.
  • peterselie (vers) 4 takjes
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Bereiding (30 min. + 2 u in de koelkast, 1 à 2 dagen vooraf)
  1. 1 à 2 dagen vooraf
  2. (30 min. + 2 u in de koelkast)
  3. 1 Breng de visfond aan de kook met 2 schijfjes citroen en 1 takje peterselie en leg er de diepgevroren vis in. Breng tot net onder het kookpunt, dek af en laat 2 min. sudderen. Zet het vuur af en laat 10 à 15 min. rusten. De vis wordt vanzelf verder gaar. Laat de vis gedurende minstens 2 u in het kookvocht afkoelen in de koelkast.
  4. 2 Plet het hardgekookte ei.
  5. 3 Laat de gelatineblaadjes enkele min. weken in koud water.
  6. 4 Neem de vis uit het kookvocht en zeef het kookvocht.
  7. 5 Snij de vis en de gerookte forel in kleinere stukjes en doe in een hoge beker. Voeg 1 dl van het gezeefde kookvocht toe en mix fijn.
  8. 6 Verwarm 1 dl van het gezeefde kookvocht tot juist onder het kookpunt. Neem van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in het hete kookvocht. Meng ze samen met de room onder de vis. Mix nog even tot u een glad mengsel hebt. Kruid met peper en zout en, naar smaak, met wat cayennepeper.
  9. 7 Spoel een rechthoekige vorm (± 20 cm lang, 8 à 10 cm breed) met koud water. Leg er de gekookte ham in, zodat de bodem bedekt is en de ham aan de beide lange zijden even hoog komt (de korte zijwanden mogen vrij blijven, dat is handiger). Verdeel het fijngehakte eitje op de bodem en bestrooi met dille.
  10. 8 Giet het vismengsel in de vorm. Strijk de bovenkant glad en snij indien nodig de overtollige ham weg. Dek af met huishoudfolie en laat minstens 5 u opstijven in de koelkast.
  11. De dag zelf (5 min.)
  12. Bereid de saus: klop de olijfolie, het citroensap, de mierikswortel en de lichte room door elkaar tot een gladde saus. Voeg de fijngesnipperde peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Hou de saus op kamertemperatuur, anders stijft ze te veel op.
Afwerking

Keer de terrine om op een schotel (dat gaat vlot als u de vorm enkele sec. in heet water zet). Schik 1 of 2 sneetjes van de terrine op elk bord. Lepel er wat saus rond. Garneer met kerstomaatjes, komkommerschijfjes en enkele gekookte aspergepunten.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 307 kCal
Koolhydraten 2.4 g
Vezels 19.2 g
Vetten 24.5 g

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER