Oesterzwammensoep met zure room en witloof

minder dan 30 min. 4 personen

Ingrediënten

  • oesterzwammen 500 g
  • sjalotten 2
  • witloof 1
  • tomaten 1
  • tuinkruidenbouillon 1 blokjes
  • boter 1 eetl.
  • zure room 100 g
  • olijfolie 1 eetl.
  • bloemsuiker 1 afgestreken eetl.
  • citroensap 2 koffiel.
  • tijm (vers) 8 takjes
  • paprikapoeder 1 koffiel.
  • tijm (gedroogd) 0.5 koffiel.
  • cayennepeper 1 mespunten
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. - Snij de tomaat in kleine blokjes en laat even uitlekken in een zeef. Meng de tomatenblokjes met de zure room, de blaadjes van 4 tijmtakjes en het paprikapoeder. Kruid met peper en zout.
  2. - Snij het witloof in fijne reepjes en besprenkel met citroensap.
  3. - Trek de oesterzwammen in stukjes en verwijder de harde delen van de steeltjes.
  4. - Snipper de sjalotten fijn.
Bereiding (20 min.)
  1. Verhit de olijfolie in een kookpot. Stoof de sjalot 1 min. al roerend.
  2. Voeg de oesterzwammen toe en laat 5 min. stoven. Doe er 5 dl water, het bouillonblokje, de gedroogde tijm en de cayennepeper bij en laat 10 min. afgedekt koken.
  3. Smelt ondertussen de boter in een pan en bak het witloof gedurende 3 min. Voeg de bloemsuiker toe en bak nog 2 à 3 min. tot het witloof verkleurt en glanst.
  4. Mix de soep (voeg eventueel een extra glas water toe om de gewenste dikte te bereiken) en kruid met peper en zout.
Afwerking

Serveer de soep in diepe borden. Schep in het midden van elk bord een toefje zure room met witloof errond. Versier met een takje tijm. Op de randen van het bord strooit u wat paprikapoeder.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 184 kCal
Koolhydraten 9.9 g
Vezels 4.2 g
Vetten 14.1 g
Tip

Enkele blokjes foie gras maken deze soep nog feestelijker.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER