Ossobuco met witte bonen en gremolata

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • kalfsschenkels (ossobuco, beenhouwerij) 4
  • wortelen 500 g
  • witte selders 4 stengels
  • rozemarijn (vers) 3 takjes
  • uien 2
  • knoflook 2 teentjes
  • boter 1 eetl.
  • droge witte bonen 100 g
  • tomatenpuree 70
  • bloem 2 eetl.
  • witte wijn 2 dl
  • vleesbouillon 5 dl
  • olijfolie 3 eetl.
  • nootmuskaat 1 koffiel.
  • peper en zout
  • Voor de gremolata:
  • onbehandelde citroenen (bio) 1
  • oregano 0.5 plantjes
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • basilicum 0.5 plantjes
  • knoflook 2 teentjes
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (meer dan 60 min.)
  1. (12 u. de dag vooraf + 20 min. de dag zelf)
  2. - Laat de witte bonen 1 nacht weken in koud water. Giet daarna af.
  3. - Snipper het knoflook fijn en hak de uien grof.
  4. - Snij de wortelen in schijfjes van 1/2 cm en de selder in stukjes van 1/2 cm.
  5. - Kruid de bloem met peper, zout en nootmuskaat.
  6. - Maak in elke kalfsschenkel een inkeping, zodat ze mooi plat blijven liggen tijdens het bakken. Wentel ze door de bloem en klop er de overtollige bloem af.
  7. - Snipper de blaadjes oregano, platte peterselie en basilicum fijn.
  8. - Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en pers de citroen.
Bereiding (15 min. + 2 u. suddertijd)
  1. 1 Verhit de boter en 2 eetl. olijfolie in een pan. Bak de kalfsschenkels goudbruin aan beide kanten.
  2. 2 Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de helft van het knoflook, de uien, de selder en de wortelen 5 min. Kruid met peper en zout.
  3. 3 Blus met de witte wijn en de bouillon. Voeg de tomatenpuree, de witte bonen en de takjes rozemarijn toe. Voeg ook het vlees toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat 2 u. sudderen.
  4. 4 Maak de gremolata tegen het einde van de gaartijd: meng de rest van het fijngesnipperde knoflook met de fijngesnipperde verse kruiden, het citroensap en de citroenzeste. Kruid lichtjes met zout.
Afwerking

Werk de ossobuco af met de gremolata en serveer met brood of puree.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 498 kCal
Koolhydraten 31.4 g
Vezels 41.2 g
Vetten 17.1 g
Tip

U kan tijd winnen door bonen uit blik te gebruiken in plaats van droge bonen. Spoel ze wel eerst goed onder koud water. U kan dit gerecht ook volledig de dag vooraf maken. Op het moment zelf hoeft u het maar 15 min. op te warmen.

Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen kan u dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor uw peuter of baby.
Bereiding : 25 min.
1 Schil 50 g aardappel en 100 g wortel en snij in blokjes. Snipper 5 blaadjes basilicum en 10 blaadjes oregano fijn.
2 Kook de aardappel en de wortel 20 min. in water. Giet af.
3 Mix alles fijn samen met de kruiden. Meng er 1 koffiel. plantaardige olie onder.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER