Patrijs met notenboter en kriekbiersausje

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • patrijzen (beenhouwerij) 4
  • boter 50 g
  • boter 3 eetl.
  • ontpitte noordkrieken (bokaal) 560 g
  • gevogeltefond (bokaal) 4 dl
  • sherryazijn 2 dl
  • kriekbier 1 dl
  • suiker 1 eetl.
  • notenmix voor salade 100 g
  • peper en zout
  • instantsausbinder
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. - Mix de notenmengeling fijn. Meng met de zachte boter en kruid met peper en zout.
  2. - Maak het vel van de patrijzen op de borst en de billen voorzichtig los: druk met uw wijsvinger tussen het vel en het vlees en let erop dat het niet scheurt. Verdeel de notenboter gelijkmatig onder het vel. Doe de rest in de buikholte.
  3. - Maak de basissaus: verwarm de suiker in een pan. Blus met de xeresazijn (let op voor spatten). Laat op een matig vuur tot de helft inkoken (tot de karamel opgelost is). Voeg de gevogeltefond toe en laat inkoken tot ongeveer een derde (± 1,5 dl). Zet opzij.
Bereiding (35 min. op het moment zelf)
  1. Schik de gevulde patrijzen in een ovenschotel en verdeel er 3 eetl. boter over en rond. Zet 15 min. in een op 225 °C voorverwarmde oven. Verminder de oventemperatuur naar 175 °C en laat 15 à 20 min. verder garen.
  2. Neem de patrijzen uit de ovenschotel en hou warm.
  3. Plet de helft van de krieken in de ovenschotel en maak zo de braadresten los.
  4. Meng met het kriekbier. Giet de saus door een zeef en meng het vocht met de basissaus. Breng aan de kook en bind lichtjes met instantsausbinder.
  5. Voeg de rest van de krieken toe en laat even doorkoken.
Afwerking

Leg op elk bord een halve patrijs en lepel er wat saus rond. Serveer de rest van het vlees en de saus apart. Dien op met gestoofd witloof en rösti of kroketjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 903 kCal
Koolhydraten 39.4 g
Vezels 65 g
Vetten 52.8 g

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER