Pompoenpizza met komijn en krokante salie

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • Voor 2 porties pizzadeeg (4 personen):
  • bloem 350 g
  • lauw water 2.5 dl
  • verse gist 10 g
  • vloeibare honing 2 eetl.
  • olijfolie 4 eetl.
  • zout 1 koffiel.
  • Voor het garnituur:
  • vruchtvlees van pompoen 600 g
  • koriander (vers) 1 plantjes
  • salie (vers) 1 plantjes
  • knoflook 2 teentjes
  • gorgonzola 100 g
  • pijnboompitten 100
  • tomatenstukjes (blik) 300 g
  • olijfolie 4 eetl.
  • ahornsiroop 3 eetl.
  • komijnzaadjes 2 koffiel.
  • paprikapoeder 1 koffiel.
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. (15 min. + 1,5 à 2 u. rijzen)
  2. - Roer de gist en de honing onder het lauwe water en laat 5 min. rusten. Voeg daarna 3 eetl. olijfolie toe.
  3. - Schep de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet er het gistmengsel in. Meng er de bloem met een lepel beetje bij beetje onder.
  4. - Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestrooid werkblad.
  5. - Giet 1 eetl. olijfolie in een kom en leg er de deegbol in. Draai om zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Leg het deeg op een plank of laat in de kom en bedek met een keukenhanddoek. Laat 1,5 à 2 u. rijzen.
  6. - Verdeel het gerezen deeg in 2 porties en rol uit op een met bloem bestrooid werkblad. Doe dat eerst met een deegrol en trek het daarna nog meer uit elkaar met uw handen. Aan de zijkanten mag het deeg wat dikker blijven. Beleg met de gewenste ingrediënten.
  7. - Snij het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van 2 cm.
Bereiding (30 min. + 12 à 15 min. in de oven)
  1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de pompoenblokjes ± 20 min. gaar.
  3. Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de salieblaadjes aan beide kanten krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Snipper de koriander fijn. Pers de knoflookteentjes en snij de gorgonzola in stukjes.
  5. Voeg de komijnzaadjes, het paprikapoeder en de ahornsiroop toe aan de pompoen. Stoof nog 2 min. en kruid naar smaak met peper en zout.
  6. Meng ondertussen de fijngehakte koriander en het geperste knoflook onder de tomatenstukjes. Kruid met peper en zout.
  7. Lepel de tomaten-koriandersaus over de pizzabodems. Verdeel het pompoenmengsel erover. Bestrooi met de stukjes gorgonzola en de pijnboompitten.
  8. Bak de pizza’s 12 à 15 min. in de voorverwarmde oven.
Afwerking

Verdeel de krokante salieblaadjes over de pizza’s.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 798 kCal
Koolhydraten 83.3 g
Vezels 20.5 g
Vetten 42.2 g
Tip

- U kan vers pizzadeeg vooraf klaarmaken en 2 dagen in de koelkast bewaren. Of bewaar het in de diepvries. Haal het er dan wel 1 dag voor gebruik uit en laat volledig ontdooien in de koelkast.
- Bak de pizza’s altijd in een zo heet mogelijke oven. In de recepten op de volgende pagina’s vindt u telkens een oventemperatuur van 225 °C. Indien mogelijk mag u de temperatuur ook hoger zetten. Zo wordt de korst extra krokant. Bak de pizza’s dan wel niet langer dan 12 min.
- Laat het deeg lang genoeg rijzen (1,5 à 2 u.). Het vraagt wat geduld, maar het resultaat zal des te beter zijn.
- Ook het kneden van pizzadeeg is essentieel. Zo komt het rijsproces goed op gang.
- U kan ook pompoenblokjes uit de diepvries gebruiken. Die hoeft u maar 10 min. te stoven.
- Vervang de pijnboompitten door walnootpitten of amandelschilfers.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER