Sodabrood met karnemelk

Ontbijt minder dan 60 min. 1 brood

Ingrediënten

  • karnemelk 4 dl
  • bloem voor wit brood 250 g
  • volkorenbloem 250 g
  • natriumbicarbonaat voor voeding (baksoda) 1 koffiel.
  • bakpoeder 1 koffiel.
  • zout 1 koffiel.
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Bereiding (10 min. + 35 min. in de oven + afkoelen)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Meng de 2 bloemsoorten onder elkaar. Voeg het natriumbicarbonaat, het bakpoeder en het zout toe.
  3. Voeg de karnemelk toe en meng alles goed door elkaar tot u een mooi egale deegbol hebt. Kneden is niet nodig.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er het deeg op. Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het brood.
  5. Bak 35 min. in de voorverwarmde oven.
  6. Haal het brood uit de oven en laat lichtjes afkoelen op een rooster.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1752 kCal
Koolhydraten 350.5 g
Proteins 62.8 g
Fat 10 g
Tip

Dit brood smaakt het best de dag zelf, als het nog lichtjes warm is. Hebt u de dag erna toch nog wat over, dan kan u het krokant roosteren in de broodrooster.

Wat is sodabrood?
Sodabrood is een traditioneel Iers brood zonder gist. Om het te laten rijzen, wordt er natriumbicarbonaat aan het deeg toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat het brood tijdens het bakken rijst en niet ervoor (zoals bij gistbrood). U hoeft het deeg vooraf dus niet te kneden of te laten rijzen, waardoor het heel snel klaar is.

Wat is natriumbicarbonaat?
Natriumbicarbonaat is een rijsmiddel dat ook wel baksoda of zuiveringszout wordt genoemd. Dit rijsmiddel begint te werken wanneer het verwarmd wordt, bijvoorbeeld tijdens het bakken van brood. Als u baksoda gebruikt in uw deeg, moet u altijd een zuur ingrediënt toevoegen. Dat zorgt voor een optimaal rijseffect en neutraliseert de eventuele nasmaak van het natriumbicarbonaat. Zure ingrediënten zijn o.a. yoghurt, citroensap en karnemelk.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER