Spaghetti met pingpongballen

Hoofdgerecht Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gehakt rund + varken (beenhouwerij) 600 g
  • erwten (diepvries) 300 g
  • platte peterselie 1 plantjes
  • uien 1
  • knoflook 1 teentjes
  • geraspte parmezaan 50 g
  • eieren 1
  • spaghetti 400 g
  • gegrilde paprika's (bokaal) 3
  • passata (gezeefde tomaten) 4 dl
  • paneermeel 2 eetl.
  • olijfolie 3 eetl.
  • Italiaanse kruidenmix 1 eetl.
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. (5 min.)
  2. - Geen spaghetti zonder tomatensaus. Dus begin daar maar mee. Neem de gegrilde paprika’s uit de bokaal, leg ze in een vergiet en spoel ze onder koud water. Laat goed uitlekken. Daarna snij je de paprika’s in stukken.
  3. - Pluk de blaadjes van het plantje platte peterselie, doe ze in een glas of een koffiekop en knip ze in kleine stukjes. Hou 2 eetlepels peterselie opzij voor straks. De rest mag bij het gehakt.
Bereiding (± 35 min.)
  1. 1 Dit taakje is voor je hulpkok: snipper de ui en het teentje knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui en het knoflook glazig. Voeg de stukjes gegrilde paprika toe en giet er de passata over. Dek af en laat 10 min. sudderen op een zacht vuur.
  2. 2 Jij mag intussen je handen vuilmaken en zelf balletjes maken. Doe het gehakt eerst in een grote mengkom. Voeg de geraspte parmezaan, het paneermeel en de peterselie toe. Hou wel 2 eetlepels peterselie over voor straks.
  3. 3 Breek het ei op de rand van een kommetje en splits de eidooier van het eiwit. Laat de eidooier van de ene halve eierschaal in de andere glijden, terwijl je het eiwit in het kommetje laat lopen. De eidooier mag bij het gehakt. Het eiwit zet je opzij.
  4. 4 Meng alles goed onder elkaar met een houten lepel. Rol dan met je handen balletjes van het gehakt. Neem daarvoor telkens een eetlepel gehakt in één hand en rol het met je andere hand tot een roze pingpongballetje. Leg ze op een bord.
  5. 5 Tijd om de hulpkok er weer bij te halen: bak de balletjes ± 7 min. mooi goudbruin aan alle kanten in 1 eetlepel olijfolie. Neem ze uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  6. 6 Terug naar de saus … én de pasta, want die mag je zeker niet vergeten. Mix de tomatensaus voorzichtig fijn. Kruid met de Italiaanse kruidenmix, peper en zout. Roer er de diepgevroren erwten onder met een houten lepel.
  7. 7 Je hulpkok mag de kookpot opnieuw op een zacht vuur zetten en laat nog 10 min. sudderen. Kook ondertussen ook de spaghetti gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af in een vergiet en laat uitlekken. Roer er daarna 1 eetlepel olijfolie onder.
  8. 8 Oké, alle stukjes van dit recept zijn klaar. Tijd om ze allemaal bij elkaar te brengen voor een lekker bordje spaghetti. Doe de balletjes bij de saus en roer ze er goed onder. Doe hetzelfde met de spaghetti. Roer heel goed, want er mag geen enkel sliertje meer wit zijn.
Afwerking

Zo, de grote pot is klaar. Nu kan je de spaghetti over de borden verdelen. O ja, je had nog wat peterselie over. Die mag je vlak voor je de borden op tafel zet over de spaghetti strooien.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 968 kCal
Koolhydraten 91.3 g
Vezels 50.8 g
Vetten 43.2 g
Tip

- Als je balletjes wil maken van gehakt, maak je het best eerst je handen nat. Dan blijft het vlees minder aan je handen kleven tijdens het rollen.
- Soms heb je in een recept alleen de eidooier nodig. En het eiwit wordt dan meestal gewoon weggegooid. Maar dat moet echt niet. Je kan het in een apart potje doen en dat in de diepvries zetten. Als je de volgende keer alleen eiwit nodig hebt (zoals voor chocomousse), dan haal je het gewoon uit de diepvries. Doe je meerdere eiwitten bij elkaar, schrijf dan ergens het aantal op de potjes. Dan vergeet je het niet.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER