Witloofrolletjes met spek en romig kaassausje

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gerookt spek 12 sneetjes
  • stronken witloof 6
  • aardappelen 800 g
  • gruyère (blok) 150 g
  • lichte room 2.5 dl
  • boter 3 eetl.
  • nootmuskaat 1 snuifjes
  • zwarte peper (molen)
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. (15 min.)
  2. - Snij de stronken witloof middendoor en verwijder de harde kern.
  3. - Schil de aardappelen en snij in stukken.
Bereiding (30 min. + 20 min. in de oven)
  1. 1 Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. 2 Smelt 2 eetl. boter in een kookpot en leg het witloof met de snijkant naar onderen mooi naast elkaar. Voeg een scheutje water toe, kruid met zwarte peper en zout en laat 15 min. afgedekt stoven.
  3. 3 Draai het witloof om en laat nog 5 min. verder garen tot het zacht is. Haal het witloof uit de kookpot en laat goed uitlekken.
  4. 4 Meng intussen 1,5 dl room met de geraspte gruyère.
  5. 5 Omwikkel elk stuk witloof met een sneetje gerookt spek en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Lepel er de roommengeling met kaas over. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi bruin is.
  6. 6 Kook intussen de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water, giet af en laat even drogen op het vuur. Pureer en meng met 1 eetl. boter en 1 dl room. Kruid met de nootmuskaat, zwarte peper en zout.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 727 kCal
Koolhydraten 37.5 g
Vezels 28.3 g
Vetten 51.2 g
Tip

- U kan de witloofstronkjes ook omwikkelen met gekookte ham in plaats van sneetjes gerookt spek, zoals in de klassieke hamrolletjes met witloof en kaassaus.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER