De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Onverpakte groenten en fruit alleen nog in herbruikbare zakjes

Vanaf januari 2020 vind je in onze winkels alleen nog herbruikbare zakjes voor groenten en fruit. Dan verdwijnen alle zakjes voor eenmalig gebruik uit de winkels. We schatten dat het aantal gebruikte plastic zakjes per jaar daardoor met 150 miljoen zal verminderen. Met deze duurzame oplossing zetten we samen opnieuw een belangrijke stap die een positieve impact heeft op het milieu.

Stevig, wasbaar en meer dan 100 keer herbruikbaar

De herbruikbare zakjes zijn heel sterk: je kan ze meer dan 100 keer gebruiken. Bovendien kunnen ze makkelijk tot 4 kg dragen.
Zijn ze vuil? Dan spoel je ze makkelijk uit onder de kraan of was je ze in de wasmachine op 30 °C.

Handig aan de kassa

De zakjes zijn zo gemaakt dat je makkelijk kan winkelen. Ze zijn doorzichtig: zo ziet onze medewerker aan de kassa meteen welke groente- of fruitsoort erin zit. Stop elke soort in een ander zakje. Zo win je tijd aan de kassa, want elk zakje kan dan meteen apart gewogen worden. Via de barcode wordt het gewicht van het zakje (± 37 g) bovendien afgetrokken. Je betaalt dus alleen voor het nettogewicht van je groenten en/of fruit.

100 % polyester: kleinste milieu-impact

Onze nieuwe herbruikbare zakjes zijn volledig gemaakt uit polyester. Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de zakjes van dit materiaal over heel de levenscyclus de kleinste totale milieu-impact hebben. Onze herbruikbare zak wordt al duurzamer dan papier na 9 keer hergebruik, maar je kan hem meer dan 100 keer hergebruiken.

Eerste set van 5 zakjes gratis

Van 9 oktober tot en met 31 december 2019 ontvang je 1 set van 5 zakjes gratis (1 set per Xtra-klant op vertoon van je Xtra-app of -kaart en bij aankoop van groenten of fruit). De zakjes worden te koop aangeboden bij Colruyt, Spar, OKay en Bio-planet voor 0,55 euro per stuk of 2,50 euro voor een set van 5 stuks.

5 redenen om ons herbruikbare zakje te gebruiken

 1. Het is stevig - Je kan het meer dan 100 keer gebruiken. 
 2. Het is makkelijk te wassen - Spoel het gewoon af onder de kraan of stop het in de wasmachine.
 3. Je betaalt niet te veel - Want het gewicht van het zakje trekken we af aan de kassa. Ook bij OKay, Bio-Planet en Spar.
 4. Het is duurzaam - Hoe meer je het gebruikt, hoe duurzamer het wordt.
 5. Jij en wij - Samen bannen we zo 150 miljoen plastic zakjes per jaar. Zo dragen we samen stap voor stap bij aan een beter milieu.

Veelgestelde vragen

 • Je mag de zakjes direct gebruiken. Bij de set van 5 zakjes kan je aan de kassa het kartonnetje presenteren. Bij de zakjes per stuk kunnen ze de producten direct in het zakje steken, terwijl het kartonnetje er nog aan hangt. De kassabediende zal het kartonnetje inscannen en verwijderen.

 • Om het wegen aan de kassa zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vragen we om 1 zakje te gebruiken per soort groente of fruit. Dan kan het zakje direct in zijn geheel in de weegschaal gelegd worden.

 • Dankzij de tarrabarcode gaat het gewicht van het zakje (± 38 gram) eraf, en betaal je daar als klant niet voor.

 • Bij het wegen van de producten in de weegschaal scannen we meteen ook de tarrabarcode. Op de weegschaal ziet u daarbij Preset Tarra 0,038kg verschijnen. Bij oude weegschalen zal dit 0,040kg zijn.

   

 • Het zakje is van polyester. Onze keuze werd bepaald door de LCA-studie (Life Cycle Analysis). Daaruit kwam dat een polyester zakje een veel minder grote milieu-impact heeft dan het katoenen zakje waarmee we vergeleken. We hebben gekozen voor een stevig zakje dat makkelijk meer dan honderd keer hergebruikt kan worden, bevestigd door Bureau Veritas. Hoe meer herbruikbaar, hoe duurzamer.

  Mocht je je meer willen verdiepen in dit onderwerp, dan kan je ook terecht bij een studie uit februari 2018 van het Deense ‘Ministry of Environment and Food of Denmark’, met een LCA van diverse soorten boodschappentassen.

 • Momenteel wordt in Europa niet toegelaten dat zakjes die direct in aanraking komen met voeding, gemaakt worden uit 'postconsumer' gerecycleerd materiaal, dit betekent met afgedankte zakjes die al gebruikt werden door consumenten. Dit heeft te maken met voedselveiligheid. Het is ons dus niet toegestaan om nieuwe zakjes te maken met gerecycleerde oude zakjes.

 • We hebben gekozen voor sterke zakjes die vele malen hergebruikt kunnen worden. Hoe meer herbruikbaar, hoe duurzamer. Dat ons zakje makkelijk meer dan honderd keer gebruikt kan worden, is getest door Bureau Veritas.

  Tegen eind 2020 zullen kapotte zakjes overal in België in de ‘nieuwe blauwe zak’ mogen. Wanneer die nieuwe blauwe zak bij jou wordt ingevoerd, kan je navragen bij jouw gemeente.

 • Het zakje wordt gemaakt in China. In Europa is er geen producent die een grote hoeveelheid herbruikbare zakjes kan maken op relatief korte tijd.

 • Deze zakjes worden sowieso verboden in Wallonië en Brussel vanaf 1 maart 2020.

   

 • In een vergelijking tussen ons herbruikbare zakje en een eenmalig papieren zakje blijkt dat ons herbruikbare zakje al duurzamer is dan het papieren nadat het negen keer gebruikt werd. Dit is een heel goed resultaat. De wetgever stelt dat een herbruikbare zak minstens twintig keer hergebruikt moet worden. Ons zakje is al na negen keer duurzamer, maar kan makkelijk meer dan honderd keer gebruikt worden (bevestigd door een gespecialiseerd bureau). Hoe meer hergebruik hoe duurzamer.

 • Er zijn voorlopig geen plannen om de papieren broodzakken af te schaffen, zolang er geen goed alternatief is. Bij Bio-Planet worden binnenkort wel herbruikbare biokatoenen zakken te koop aangeboden, naast de papieren zakjes.

 • We hebben ook enkele van de andere voorstellen die je noemt, zoals hennep, overwogen. Echter, bij al dit soort nieuwere materies is het zo dat dit nog maar in een beginstadium staat. Er zijn geen fabrikanten beschikbaar die op grote schaal herbruikbare zakjes met deze materies maken. En ze zouden ook nog eens heel duur zijn, waardoor voor vele mensen de prijs een hinderpaal zou worden.

  We volgen echter alle toekomstige ontwikkelingen in verband met herbruikbare zakjes nauwlettend op. Geen enkele oplossing is perfect, maar niets belet dat wat nu nog niet kan, later wel mogelijk wordt.

 • Als alternatief hebben we gekozen voor papieren zakjes. We hebben een studie gedaan naar de herbruikbare alternatieven, maar voor de bonbonbar is dit niet haalbaar momenteel. Deze papieren zakjes kunnen wel bij het papierafval, want het cellofaan venster bedraagt minder dan 15 %.

  Noteer wel dat het verbruik van zakjes aan de bonbonbar heel veel lager ligt dan voor losse groenten en fruit. In ons duurzaamheidsbeleid kiezen we eerst voor de afdelingen waar we veel milieuwinst kunnen halen. Maar sowieso gaat dit stap voor stap.

 

Met dit onderzoek en de testen, dragen we ook bij tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Print Print

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER