De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Ketenproducten voor een duurzame toekomst

Quinoa uit Peru, chocolade uit Nicaragua, rijst uit India, koffie uit Congo of Burundi … Het zijn maar enkele producten van ons huismerk Boni Selection die in onze rekken liggen dankzij een efficiënte en duurzame productieketen, van het veld tot in de winkel. Die hebben we samen met de lokale boeren en andere partners uitgebouwd. Zo werkten we voor de quinoa en de chocolade samen met Rikolto. Rikolto gebruikt haar internationale ervaring om ketenprojecten op te zetten en boerenorganisaties te coachen. 

Wat bedoelen we met ketenproducten?

De bedoeling van ketenprojecten is dat elke schakel in die keten wint. Je herkent ketenproducten aan de vermelding van het logo van Collibri Foundation op de verpakking.

Kleine familiale boeren ondersteunen

Veel familiale bedrijfjes en kleine telers in het Zuiden hebben het potentieel om kwalitatief en duurzaam te produceren. Maar door gebrek aan geld, kennis, vorming en/of certificatie, krijgen ze maar moeilijk toegang tot een grote, moderne afzetmarkt. Voor die gevallen kan een ketenproject een oplossing bieden.

Een duwtje in de rug

Colruyt Group investeert (na een uitgebreide voorstudie) zowel in bestaande projecten als in de uitbouw van nieuwe ketens. Dat kan op verschillende manieren:

  • We garanderen afzetmarkt en volumes.
  • We stellen (technische) kennis en materiaal ter beschikking in domeinen zoals kwaliteit, verpakking, marketing en het opstellen van werkmethodes.
  • We financieren opleidingen van boeren om duurzame certificaties te halen en aan audits te voldoen.
  • Via ons netwerk in België spreken we universiteiten, hogescholen en ngo’s aan om het project mee te ondersteunen.
  • We zoeken naar partners die willen investeren in het project of een lening willen geven.

Engagement van de boeren

Van onze kant verwachten we dat de boeren kwaliteit leveren, duurzaam produceren met respect voor mens en milieu en zich verder bekwamen in bv. logistiek en verkoop. Ze krijgen evenwel de tijd en begeleiding om zich stap voor stap aan te passen aan de hogere eisen en we helpen hen bv. om de nodige certificaten te behalen.

Tegen 2020 willen we 10 ketenprojecten ondersteunen die elk tot een kwalitatief en duurzaam product leiden

Ketenproject in de kijker: quinoa uit Peru

In Peru telen boeren quinoa op meer dan 4.000 meter hoogte en in extreme weersomstandigheden. Ze krijgen ondersteuning van Solid Food Peru. Die organisatie koopt de quinoa aan een correcte prijs, hoger dan de gemiddelde marktwaarde. Ze verwerkt en verkoopt de quinoa, en de winst wordt geïnvesteerd in lokale sociale projecten. Colruyt Group heeft zich geëngageerd om het eerste jaar alleen al 34 ton te kopen. Zo krijgen de boeren in Ayacucho een vaste afzetmarkt en een vast inkomen. Het resultaat van dit project: quinoa tricolore van Boni Selection Bio, een mix van witte, rode en zwarte quinoa.

Ketenproject in de kijker: chocolade uit Nicaragua

Het ketenproject in Nicaragua steunt de boerencoöperatie La Campesina door jongeren aan te moedigen om cacaoboer te worden of te blijven, en lid te worden van de coöperatie. Dit moet de generatiewissel beter verzekeren, net als de toekomst van kleinschalige landbouw. De jonge boeren krijgen opleidingen in ondernemen, leiderschap en duurzame landbouwtechnieken (bv. principes van UTZ-certificaat). En financiële zekerheid door de garantie dat de coöperatie hun volledige cacao-opbrengst opkoopt. In onze winkels vind je repen melk- en pure chocolade van Boni Selection, gemaakt met cacao uit Nicaragua.

Ketenproject in de kijker: rijst uit India

Het ketenproject ‘Fair and good’ in India ondersteunt de coöperatie Fair Farming Foundation, in de regio Uttarakhand aan de voet van de Himalaya. Vandaag heeft de rijst van deze vereniging al een bio- en fairtrade-certificaat. En dat is niet alles. Want dankzij landbouwsystemen als SRI (System of Rice Intensification) en gewasrotatie zijn de inkomens van de 2.212 telers waarbij we onze rijst kopen gestegen met 20 tot 30 %. Tegelijk zijn het waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met 30 % verminderd. Vandaag zijn van Boni Selection Bio zowel basmatirijst als een rijstmengeling uit India verkrijgbaar in de winkel.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER