De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Kies wijzer met de Nutri-Score

In onze winkels vind je nu ook producten met de Nutri-Score. Dit handige voedingslabel zet de voedingswaarde van producten om in een overzichtelijke code van 5 kleuren en 5 letters. Zo wordt het voor jou makkelijker om een bewuste en evenwichtige voedingskeuze te maken. Het label zal stap voor stap verschijnen op de verpakking van onze Boni Selection-producten. Ook bij de voedingsproducten op onze website en in onze app MyColruyt vind je de Nutri-Score terug.

Klaar en duidelijk

Betrouwbaar voedingslabel

Elk product krijgt een score toegekend op basis van een wetenschappelijke formule. Die zet de voedingswaarden van het product om in een code van 5 kleuren en 5 letters. In Frankrijk werd het gebruik van de Nutri-Score al uitgebreid getest.

De formule houdt rekening met zowel de positieve als de minder positieve eigenschappen van het product. Dus niet alleen de energiewaarde, de hoeveelheid suikers, verzadigde vetten en zout bepalen de code, maar ook het aandeel vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten.

In principe komen alle voedingsmiddelen in aanmerking voor een Nutri-Score, ook bereide maaltijden en dranken. Alleen alcoholische dranken, koffie, thee en babyvoeding tot 3 jaar krijgen het label niet.

De score geldt voor de producten zoals ze in de verpakking zitten. Als je een product thuis bakt of frituurt, verandert de Nutri-Score nog.

Score van A tot E

De kleurcode gaat van groen (= evenwichtiger) tot donkeroranje (= te beperken). Aan die 5 kleuren zijn ook 5 letters verbonden: van A (evenwichtiger) tot E (te beperken).

De letter A op een groene achtergrond geeft dus aan dat een product goed past in een evenwichtig voedingspatroon. Een product met een donkeroranje E eet of drink je beter met mate.

Kies wijzer

Hoe gebruik je de Nutri-Score?

De Nutri-Score is heel handig om in een oogopslag voedingswaarden van producten te vergelijken. Zo kan je de scores van bv. verschillende soorten ontbijtgranen of kant-en-klare maaltijden naast elkaar leggen. Of je ziet meteen of de producten die je regelmatig eet bij bv. het ontbijt, in meer of minder mate bijdragen tot een evenwichtig ontbijt.

Evenwichtiger eten met de Nutri-Score

Is het dan een goed idee om vanaf nu alleen nog maar producten met Nutri-Score A of B in huis te halen om evenwichtiger te eten? En producten met Nutri-Score D of E helemaal uit je leven te bannen? Neen, dat hoeft echt niet. De Nutri-Score wordt namelijk berekend per 100 g of ml, zodat je producten makkelijk vergelijkt. Olijfolie heeft bv. een D-score, maar tijdens een maaltijd krijg je nooit 100 ml binnen. Een bereide maaltijd kan een A-score hebben, maar je eet er meer van dan 100 g.

De Nutri-Score in de praktijk

Deze bulgursalade met kikkererwten en feta combineert feta en olijfolie (ingrediënten met score D) met veel groenten en bulgur (ingrediënten met score A). Het recept krijgt nog altijd een score A, omdat de hoeveelheid groenten en de bulgur groter is dan de hoeveelheid feta en olijfolie. Zo kan je alsnog een evenwichtig gerecht op tafel zetten, zelfs met olijfolie erbij. Alles met mate is zoals altijd een goede graadmeter, ook in het geval van de Nutri-Score.

Ingrediënten               Nutri-Score

1 courgette                                    A

1 zoete puntpaprika                     A

2 lente-uitjes                                A

1 granaatappel                             A

1 limoen                                        A

1 plantje munt (vers)                  A

150 g feta (blok)                          D

250 g bulgur                                A

340 g kikkererwten (blik)          A

3 eetl. olijfolie                             D

zwarte peper (molen)                /

zout                                              /

Totale Nutri-Score                     A

Makkelijk terug te vinden

Via je smartphone

In onze MyColruyt-app zie je de Nutri-Score staan bij tal van voedingsproducten, net als in de app van Collect&Go en in de app SmartWithFood.

Gebruik je deze app nog niet? Download hem dan snel in de App Store of Google Play.

Naar de MyColruyt-app

Op de verpakking in de winkel én op onze website

Vanaf nu zal je de Nutri-Score steeds meer zien op de verpakking van onze producten. Beginnen doen we met het assortiment bereide gerechten van ons eigen merk Boni Selection. Daarna volgen andere assortimenten.

De Nutri-Score is duidelijk vermeld op de voorkant van de verpakking. Zo kan je snel zien hoe het product scoort.

Je kan de Nutri-Score ook terugvinden in de rubriek Producten op onze website en in de webshop Collect&Go.

Via de barcode of de calculator

Nog geen Nutri-Score op de verpakking van je product? Scan de barcode met de app MyColruyt. Zo zie je de Nutri-Score meteen.

Je kan ook zelf de Nutri-Score berekenen van al je favoriete producten via een calculator. Geef gewoon de voedingswaarden per 100 g of per 100 ml in en je krijgt de Nutri-Score van je gekozen product.

Naar de calculator

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER