De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Samen voor minder

Bij Colruyt werken we al sinds het prille begin aan meer duurzaamheid. Zo namen we al heel wat initiatieven rond duurzamere verpakkingen en producten. We hebben bijvoorbeeld nooit plastic zakken uitgedeeld aan de kassa. Klanten kunnen gebruikmaken van kartonnen dozen die we recupereren bij het uitzetten van de producten. Al onze medewerkers werken ook dagelijks samen om ons afval te sorteren, zodat het makkelijker kan gerecycleerd worden. Op die manier wordt ons kartonafval gebruikt om stevige herbruikbare kartonnen dozen te maken, en voor fruit- en groenteschaaltjes.

Geen stickers meer op groenten en fruit

We kleven geen onnodige stickers meer op losse groenten en fruit. Dat vragen we ook aan onze leveranciers. Stickers die wel nodig zijn, zoals barcodes, maken we zo veel mogelijk composteerbaar.

Besparing: 34,5 ton plastic/jaar.

Plooiboxen uit eigen gerecycleerd materiaal

Defecte of beschadigde plooiboxen van onze boodschappenservice Collect&Go laten we al langer door een gespecialiseerd bedrijf recycleren. Vandaag gaan we hierin nog een stapje verder en maken we er nieuwe plooiboxen van die binnenkort te koop zijn in uw Colruyt-winkel. Zo is de cirkel rond.

Besparing: ± 70.000 plooibakken/jaar.

Herbruikbare zakjes in de versmarkt

We bieden herbruikbare zakjes te koop aan voor losse groenten en fruit. Ze zijn sterk, wasbaar en kunnen min. 100 keer hergebruikt worden. In een aantal Colruyt-winkels stoppen we in juni met de plastic zakjes voor eenmalig gebruik. Tegen eind 2019 zullen in alle voedingswinkels van Colruyt Group alle eenmalig te gebruiken zakjes vervangen worden.

Besparing: 632 ton plastic/jaar.

Geen plastic zakje meer rond bananen

De plastic zakjes rond onze bananen van Boni Selection hebben we vervangen door eenvoudige bandjes. 

Besparing: 8,5 ton plastic/jaar.

Gerecycleerde papieren plantenhoes

Een deel van de planten die je kan kopen in je Colruyt-winkel hebben een gerecycleerde, papieren hoes in plaats van een plastic exemplaar. Dit papier is FSC-gecertificeerd en afkomstig van bomen uit duurzaam beheerde bossen.

Besparing: 220.000 plastic-hoezen/jaar.

En ook hier ...

De gesneden charcuterie van de Colruyt-beenhouwerij zit verpakt in recycleerbare kartonnen schaaltjes die thuis gewoon bij het oud papier mogen. De verpakking van de Boni Selection-aardappelen en -waterflessen bestaat dan weer voor een deel uit gerecycleerd plastic. En de plastic bakjes die als verpakking gebruikt worden aan de beenhouwerij, kan je hergebruiken.

We werken verder aan het verminderen van plastic verpakkingen en producten en zoeken telkens naar de meest duurzame oplossing. Heb je vragen over de plastic verpakkingen die je momenteel in onze winkels kan terugvinden, dan kan je hier de antwoorden lezen op de meest gestelde vragen.

Veelgestelde vragen

  • Ja, de omverpakking of PER-verpakking zorgt voor meer efficiëntie over de volledige keten heen: uitzet van de producten in de rekken, overzetten aan de kassa … Op die manier beperken wij de kosten en draagt dit bij tot onze laagste prijzen. We zoeken wel naar duurzamere oplossingen voor de omverpakkingen.

  • We stellen voor bepaalde producten een verhoogde vraag naar glas vast, zeker voor water en frisdrank. De impact is echter groot (bv. op vlak van gewicht en plaats in de winkel) en het aanbod is beperkt waardoor we niet over 1 nacht ijs kunnen gaan. Bovendien is er heel wat water nodig om glazen flessen opnieuw proper te krijgen. We gaan steeds voor het meest duurzame alternatief, rekening houdend met verschillende factoren. Plastic flessen zijn soms de beste oplossing. Je kan de fles en de dop recycleren door ze in de pmd-zak te gooien. Zo kan het plastic hergebruikt worden.

  • Er zijn twee redenen waarom we soms een plastic verpakking gebruiken. 1. Verschillende groenten komen soms van iets verder en krijgen op bepaalde momenten van het jaar een plastic verpakking (bv. komkommer, aubergines, broccoli uit Spanje krijgen van november tot maart een plastic verpakking). We doen dit omwille van de houdbaarheid en versheid van de groenten. We gaan zo voedselverspilling tegen, zowel bij ons als bij jou thuis. 2. Volgens de biowetgeving moet er een duidelijk onderscheid zijn tussen gewone producten en bioproducten. Daarom hebben we ervoor gekozen om het kleinste volume, de bioproducten, te verpakken.

  • Volgens de biowetgeving moet de consument de bioproducten duidelijk kunnen onderscheiden van andere producten. Dus om dit onderscheid duidelijk te maken, en om te vermijden dat beide soorten bewust of onbewust verwisseld worden, kiezen we ervoor om de kleinste groep in het assortiment te verpakken, namelijk de bioproducten.

  • Vanaf 5 juni 2019 bieden we herbruikbare zakjes te koop aan voor losse groenten en fruit. Ze kunnen min. 100 keer hergebruikt worden. En doordat ze doorzichtig zijn, zal het de snelheid aan de kassa maar weinig beïnvloeden. Vanaf 19 juni stoppen we in een aantal winkels met de plastic zakjes voor eenmalig gebruik. Tegen eind 2019 zullen in alle voedingswinkels van Colruyt Group alle plastic zakjes vervangen worden door herbruikbare zakjes. Binnenkort vindt u op de website welke winkels als eerste volledig zullen overstappen naar de herbruikbare zakjes.

  • Om het afval bij je thuis en het gebruik van plastic verpakkingen te verminderen, hebben we beslist om geen overbodige stickers meer te kleven op losse appelen, peren, avocado’s, mango’s … Aan leveranciers van nationale merken vragen we om hetzelfde te doen. Voor stickers die wel nog nodig zijn, vragen we aan onze leveranciers om ze zo veel mogelijk te verduurzamen, door ze bv. composteerbaar te maken. Het gaat dan onder meer om stickers met een barcode die nodig zijn aan de kassa, om verwarring te vermijden zoals bij de verschillende soorten pompoenen.

  • Momenteel testen we een nieuwe notenverpakking, waarbij de deksels bijvoorbeeld worden vervangen door hersluitbare folie. Daarnaast loopt er ook een test om de verpakking te vervangen door eentje met minder plastic. Dit vraagt echter tijd omdat we de volledige levenscyclus van onze verpakkingen in kaart moeten brengen en niet enkel het stukje na aankoop bij de consument.

  • We hebben ervoor gekozen om ons vlees te verpakken in zwarte piepschuimschaaltjes, omwikkeld met een dunne speciale folie.  Ze zijn gemaakt van schuimpolystyreen en bestaan voor 98 % uit lucht. Doordat ze niet veel wegen, produceren ze minder afval en is de CO2-uitstoot om ze te vervoeren dus lager. Het gebruik van deze verpakkingen biedt ook een aantal voordelen voor vlees: ze zijn bestand tegen het vleessap, wat bij veel biologisch afbreekbare alternatieven niet het geval is. Bovendien kan vlees 2 tot 5 dagen langer worden bewaard dan op papier. En dankzij de dunne speciale folie rond het vlees, blijft de mooie frisse kleur van het vlees behouden. Samen met onze leveranciers zijn we voortdurend op zoek naar nog duurzamere alternatieven en doen we er alles aan om onze klanten de best mogelijke opties aan te bieden.

  • In Wallonië zijn we reeds overgestapt van de plastic zakjes naar de papieren versie met een cellofaanvenster. Vlaanderen volgt in de loop van dit najaar met dit initatief. Omdat her cellofaanvenster minder dan 15 % van de totale verpakking inhoudt, mag deze mee in de papiermand.

  • Plastic wegwerpverpakkingen zullen stap voor stap afgebouwd worden en vervangen door duurzamere alternatieven. Zo kiezen we nu al voor papieren rietjes, binnenkort zal u ook houten bestek kunnen aankopen in onze winkels. Onze borden bestaan al jaren uit FSC-gerecycleerd papier.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER