Colruyt Group viert 80 jaar koffiebranderij en wijnbottelarij

dinsdag 07 februari, 2017
Koffie en wijnbranderij

Zelf koffie branden, Colruyt Group doet het al 80 jaar. Daarmee bekleedt de retailgroep een unieke positie in de Belgische sector, want ze is de enige met een eigen koffiebranderij. Jaarlijks worden er 6.500 ton koffiebonen gebrand. Door vakmanschap in eigen huis op te bouwen kan Colruyt Group het productieproces, de prijs en de duurzaamheidsaspecten van de eigen koffie controleren. Hetzelfde geldt voor wijn, want de groep heeft ook een eigen wijnbottelarij, op dezelfde site in Ghislenghien. Colruyt Group blijft ook de komende jaren investeren in eigen productieafdelingen.  

Meer controle over kwaliteit en duurzaamheid  

De koffiebranderij en wijnbottelarij maken deel uit van Colruyt Group Fine Food, dat alle productieafdelingen van de retailgroep bundelt. Directeur Stefan Goethaert legt uit waarom de groep zo veel waarde hecht aan vakmanschap in eigen huis: “In de Belgische retailmarkt staan we in voor 30 % van de koffieverkoop. Meer dan de helft daarvan zijn koffies van onze eigen merken Graindor, Boni Selection Bio en Everyday. Doordat we die zelf branden, kunnen we beter waken over de kwaliteit, de duurzaamheid en de prijs. En dat is gunstig voor onze klanten, want die kunnen op elk moment rekenen op smaakvolle koffies met een correcte prijs-kwaliteitverhouding.”  
 
Colruyt Group besteedt ook aandacht aan een duurzame koffieteelt, een die het milieu respecteert en de levensstandaard van de koffieboeren verhoogt. De eigen originekoffies dragen allemaal het label Rainforest Alliance. Tegen midden 2017 wil de groep dat 75 % van de koffiebonen voor de eigen branderij gecertificeerd zijn met een duurzaamheidslabel zoals UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade.   

Hoogtechnologische bottellijn

De wijnbottelarij van Colruyt Group kent een even lange geschiedenis. De eerste wijn werd in 1937 door oprichter Franz Colruyt gebotteld onder de naam Soubirac. Vandaag bottelt de groep 120 verschillende wijnen op een hoogtechnologische bottellijn, goed voor 28 miljoen liter wijn per jaar. De groep blijft ook investeren en innoveren. In 1979 bracht ze als eerste retailer de partybox op de markt. Sinds 1995 worden er ook alleen herbruikbare flessen gebruikt voor de wijnen van eigen botteling. Die flessen zijn tot 7 keer herbruikbaar, waardoor er 6 à 7 keer minder nieuwe flessen in omloop komen, goed voor ruim 2.500 ton glas.   

80 jaar vakmanschap in de kijker

Colruyt Group laat dit jubileumjaar niet onopgemerkt voorbijgaan. Alle wijnen van eigen botteling krijgen een speciale capsule met het logo ’80 jaar eigen botteling’. En de meester-koffiebrander van de groep creëerde speciaal voor 80 jaar branderij een exclusieve koffieblend van Graindor. Een zachte espressokoffie, beschikbaar in gemalen versie en in capsules. Het kookteam van Colruyt stelde ook een receptenboekje over koffie samen. Dat krijgen klanten gratis aangeboden bij aankoop van 2 verpakkingen Graindor-koffie, samen met een staaltje van de speciaal samengestelde koffieblend voor 80 jaar Graindor.  

Silja Decock, persverantwoordelijke Colruyt Group
Tel.: 02 363 55 45 of +32 (0)473 92 45 10
silja.decock@colruytgroup.com

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top