Welk bier bij welke kaas?

Bier en kaas vormen een perfect huwelijk. Waarom? Omdat je van de vier basissmaken er drie terugvindt in bier: bitter, zoet en zuur. Kaas zorgt voor het zout. Zo maken ze samen het smaakpalet compleet.

Tips voor een geslaagde bier-en-kaasplank

  • Wil je bij kaas een passend bier serveren? Vertrek dan bij het maken van je combinatie vanuit de smaak van de kaas.
  • Zorg gerust voor verschillende types kazen (geitenkaas, zachte, halfharde en harde kazen ...).
  • Te veel bijsmaken kunnen het samenspel tussen de kaas en het bier verstoren. Voorzie dus niet te veel nootjes, druiven, rozijnen ...
  • Een juiste opbouw is belangrijk. Serveer dus eerst de lichte bieren en kazen, pas dan de meer volle smaken. Hou de zure bieren voor het einde.

Tips van onze biersommelier

Witbier - Fruitbier - Gearomatiseerd


Damse Mokke en Hoegaarden

De licht frisse, wat zurige toetsen van de geitenkaas zijn perfect in harmonie met de fruitige, frisse en licht zurige toets van dit tarwebier.

Naar het bier


Brie en Lindemans Kriek

De fijne romige smaak van deze zachte kaas combineert mooi met de fruitige en licht zoetzure toets van deze kriekenlambiek.

Naar het bier


Geuze - Amber - Saison - Oud bruin/Roodbruin


Verse plattekaas en geuze van Boon

Zowel in de geuze als in de verse kaas zitten fijne zuren, die een heel aangenaam evenwicht vormen in de mond.

Naar het bier


Chaumes en Palm

In het amberbier proef je een zachte karameltoets. Die doet het goed met de zachte en subtiele smaak van de kaas.

Naar het bier


Comté en Saison Dupont

Kaas en bier sluiten perfect bij elkaar aan dankzij hun 'aardse' smaak. De hoptoets in het bier snijdt door de lichte vettigheid van de kaas.

Naar het bier


Herve-kaas en Rodenbach

De combinatie van de uitgesproken en complexe smaak van deze kaas en het licht zoete en zure karakter van de Rodenbach versterkt beide smaken.

Naar het bier


Trappist - Abdijbier


Grand Chimay en Chimay Blauw

Ook bij trappistenbier hoort een bijpassende kaas. Hier doet het contrast tussen de donkere trappist met krachtige en complexe smaak het uitstekend met de zachte en smeuïge trappistenkaas.

Naar het bier


Postel-kaas en Postel Blond

Een klassieke combinatie van abdijbier met abdijkaas. Het fris, fruitige en ongedwongen abdijbier past uitstekend bij de frisse, zachte smaak van deze kaas.

Naar het bier

Grimbergen Grand Cru en Grimbergen Tripel

Krachtige kazen vragen krachtige bieren. Dit is dan ook een klassieke combinatie van abdijbier met zijn bijbehorende abdijkaas.

Naar het bier


Tripel - Blond/Sterk blond bier


Cantal met LeFort Tripel

Een harde kaas met romige smaak, dat matcht perfect met een kruidige tripel met ronde toetsen.

Naar het bier


Oud Brugge met Duvel

De fijne bitterheid en volle smaak van Duvel bieden een mooi tegengewicht voor de vettige toets van deze belegen kaas, met datzelfde volle karakter.

Naar het bier

Passendale met Gentse Strop

De match van de frisse toetsen van het bier met de fruitige kaas proeft als de lente in je mond ...

Naar het bier


Donker/Sterk donker bier


Cambodzola met Corsendonk

Blauwgeaderde kaas serveer je met donker bier. Het contrast tussen de wat zoute smaak en de licht zoete toetsen en gebrande mout geeft vonken!

Naar het bier


Cheddar en LeFort

Een pittige koekaas vraagt om een bier met volle smaak en toetsen van rood fruit, zoals LeFort.

Naar het bier

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top