Bier proeven

Bier beschrijven: 3 parameters en handige fiches

Bij Colruyt gebruiken we 3 parameters om bier te beschrijven: uitzicht, aroma en smaak. Hieronder vind je meer info en kan je onze handige degustatiefiches downloaden. Daarop noteer je in alle rust je bevindingen over het bier dat je degusteert, zonder je  te laten beïnvloeden.

1. Uitzicht

De perfecte schuimkraag

Voor een mooie schuimkraag gebruik je het best een vetvrij, goed gespoeld glas. Serveer het bier ook op de juiste temperatuur en volgens de juiste techniek. Let vooral op hoelang het schuim standhoudt en hoe vol en dik het is.
 

De kleur

Het productieproces en de ingrediënten bepalen de kleur. Donkere of gebrande mout zorgt bv. voor donkere bieren, gisting kleurt ze bleker. Je vergelijkt het best bieren van hetzelfde type, bv. lichtblond met donkerblond.

Helderheid

Beoordeel de helderheid meteen na het inschenken. Een pils en een tripel zijn meestal heel helder, witbier is eerder troebel. Kies zelf of je je bier serveert met bezinksel of zonder. Want ook dat beïnvloedt de helderheid, de kleur en de smaak van het bier.

2. Aroma

Het is magisch hoe aroma's de eigenheid van een bier mee bepalen. De geuren die je ontdekt in een bier zijn vaak gelinkt aan herinneringen en dus heel persoonlijk. Omschrijf dus vooral wat je zelf ruikt, want dat is altijd juist.

3. Smaak

De drie dominante smaken in bier zijn zoet, zuur en bitter. Hoe vol een bier smaakt, proef je vrij makkelijk. Vergelijk gewoon met andere bieren, zoals een klassieke pils met een Hopus.

Bekijk ook het filpje 'Degusteren van a tot z'
 

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top