Gazpacho met avocado en kreeft

6 personen
minder dan 30 min.
Lekker Soep (pag. 74)
Gazpacho met avocado en kreeft
Ingrediënten
  • 1 gekookte kreeft (diepvries) (± 400 g)
  • 1 kg tomaten
  • 0.5 groene paprika
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 avocado
  • 1 citroen (alleen het sap)
  • 1 sneetje wit brood
  • 250 ml visfond (bokaal)
  • 1.5 dl walnotenolie
  • 0.5 dl sherryazijn
  • 50 g gepelde, ongezouten pistachenoten
  • peper en zout

Voedingswaarde per persoon

Energie
382 kcal
Vetten
35 g
Verzadigde vetzuren
/ g
Koolhydraten
7.4 g
Suikers
/ g
Vezels: 
/ g
Eiwitten
9.3 g
Zout
/ g
Voorbereiding
- Laat de kreeft volledig ontdooien.
- Snipper de sjalot en het teentje knoflook fijn.
- Pel de tomaten (leg ze eerst 10 sec. in kokend water) en snij ze in partjes.
- Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de halve groene paprika en snij in blokjes.
- Halveer de avocado en verwijder de pit. Besprenkel de ene helft met citroensap zodat hij niet verkleurt en leg hem met de platte kant naar beneden op een bord. Hou apart voor de afwerking. Lepel het vruchtvlees uit de andere helft.
- Snij de korst van het sneetje wit brood.
Bereiding
20 min., enkele uren vooraf of de dag voordien
1. Neem een diepe kom en doe er de groenten in (de fijngesnipperde sjalot en het teentje knoflook, de gepelde partjes tomaat, de paprikablokjes en het vruchtvlees van de avocado), de helft van het citroensap, het sneetje brood zonder korst, 250 ml visfond, 1,5 dl notenolie en 1/2 dl xeresazijn.
2. Mix tot een glad mengsel.
3. Kruid met peper en zout en giet de soep in een slakom.
4. Dek de soep af en zet enkele uren in de koelkast.
5. Maak intussen de afwerking. Halveer de kreeft en haal het kreeftvlees uit het pantser en de scharen. Snij het kreeftvlees in plakjes. Zet koel weg. Pel de resterende halve avocado en snij in heel kleine blokjes. Besprenkel met citroensap zodat de avocado niet bruin wordt. Hak de pistachenoten fijn (doe ze in een plastic zakje en plet de noten met een lepel of een deegrol).
Afwerking
Giet de gazpacho in diepe borden. Werk de borden af met kreeftvlees en avocadoblokjes. Strooi er wat fijngehakte pistachenoten over.
Tip
- Voor de liefhebbers, kan u enkele druppeltjes balsamicoazijn bij de gazpacho gieten, vlak voor het opdienen.
- Bewaar het kreeftenpantser om er een heerlijke bouillon van te trekken voor een vissoep. Bouillon die u niet meteen gebruikt, kan u probleemloos invriezen.

Variant
U kan de kreeft vervangen door verse juliennegroenten (heel fijn gesneden groenten). In plaats van visfond gebruikt u in dat geval bij voorkeur groentebouillon.

Gazpacho
Deze traditionele Spaanse koude soep ontleent haar naam aan het Arabisch, waar gazpacho ‘gedrenkt brood’ betekent. Dit gerecht kent tal van streekvarianten: verrijkt met rozijnen en amandelen, room en maïsmeel, basilicum en komijn, dragon, avocado, enz. In sommige streken serveert men gazpacho zelfs warm in de winter.
Drankensuggestie
  • Wijn

    Michel Laroche
    La Jouchère, A.C. Chablis

    Las Casas del Toqui
    Chardonnay
    Chili

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top