Geflambeerde tournedos met tijmsausje

4 personen
minder dan 30 min.
Smakelijk ! 4 (pag. 156)
Geflambeerde tournedos met tijmsausje
Ingrediënten
  • 4 tournedos (beenhouwerij)
  • 1 bosje jonge wortelen
  • 1 sjalot (fijngesnipperd)
  • 2 dl lichte room
  • 0.5 dl cognac
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 dl vleesbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl heet water)
  • 7 takjes tijm (vers)
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Voedingswaarde per persoon

Energie
492 kcal
Vetten
29.9 g
Verzadigde vetzuren
/ g
Koolhydraten
9.4 g
Suikers
/ g
Vezels: 
/ g
Eiwitten
37.6 g
Zout
/ g
Bereiding
25 min.
1 Schraap de worteltjes met een mesje en kook ze in hun geheel in lichtgezouten water gedurende 5 à 10 min. Giet af en schik ze in een ovenschotel. Giet er de vleesbouillon over, dek af en zet 10 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.

2 Prik tijmblaadjes tussen het vlees en het vel van de tournedos. Rits de rest van de tijm van de takjes en strooi over de bovenkant van de tournedos. Verhit de olijfolie in een pan en bak de sjalot samen met de tournedos gedurende ± 2 min. langs beide zijden (naar smaak). Kruid met peper en zout.

3 Voeg 1/2 dl cognac toe en flambeer (weg van de dampkap). Haal de tournedos uit de pan en hou warm.

4 Giet de bouillon van de wortelen door een zeef in de braadpan en voeg de lichte room toe. Laat even inkoken en bind de saus eventueel met instantsausbinder.
Afwerking
Leg 1 tournedos op een bord samen met een portie worteltjes. Lepel er de saus rond en dien op met aardappelnootjes of hertoginnenaardappeltjes.
Tip
Bijgerecht: aardappelnootjes

1 Kook 350 g aardappelen gaar in lichtgezouten water gedurende 20 min. Giet af en pureer.

2 Smelt 50 g boter in een kookpot en voeg 70 g bloem toe. Giet er 1 dl water bij en roer tot een -homogene massa. Klop er één voor één 2 eieren onder. Voeg er beetje bij beetje de puree aan toe, samen met 2 eetl. versgesnipperde peterselie en 2 eetl. fijngehakt bieslook. Roer alles goed dooreen en kruid met nootmuskaat, peper en zout.

3 Maak er met een koffielepel bolletjes van en frituur 2 min. op 180 °C.
Drankensuggestie
  • Wijn

    Roodeberg
    Western Cape - KWV
    Zuid-Afrika
    Heerlijke rode wijn met een heerlijk boeket van rood fruit, kruiden en een mooie houttoets (de wijn rijpte in eiken vaten). De smaak zit boordevol karakter.

    Château Saint-Corbian
    A.C. Saint-Estèphe
    De rijping in eiken vaten bezorgt deze saint-estèphe z’n evenwichtige, ronde en charmante smaak met rijpe tannines.

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top