(15 min.)
- Snij de prei in fijne ringen.
- Schil de zoete aardappelen en snij in fijne schijven.
- Rasp de gember fijn.
- Hak de macadamianoten fijn (dat gaat makkelijk als u ze in een plastic zakje stopt en er met een deegrol of glazen fles over rolt). Meng onder de geraspte emmentaler en kruid met het paprikapoeder.
Bereiding
20 min. + 20 min. in de oven
1 Verwarm de oven voor op 180 °C.
2 Kook de preiringen en de schijven zoete aardappel 5 min. in lichtgezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
3 Smelt intussen de boter in een kookpot en bak de komijnzaadjes samen met de geraspte gember glazig. Meng er de bloem onder en laat even drogen op het vuur. Voeg de koude melk beetje bij beetje en al roerend toe en laat pruttelen tot u een gladde, gebonden saus hebt. Kruid met nootmuskaat, peper en een klein beetje zout (de macadamianoten zijn al gezouten). Roer er de mosterd onder en laat nog even koken.
4 Schik de gekookte groenten in een ovenschaal en verdeel er de witte saus over. Bestrooi met het mengsel van emmentaler en macadamianoten.
5 Zet 20 min. in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 3 min. de grill aan voor een mooie goudbruine korst.
Afwerking
Serveer met gebakken oesterzwammen.
Tip
Wikkel een restje verse gember in vershoudfolie en bewaar in de groentelade van uw koelkast. U kan gember ook raspen en invriezen. Neem de hoeveelheid
die u nodig hebt uit de diepvries en voeg meteen toe aan uw gerecht.