Griekse pizza met gehakt, munt en feta

4 personen
minder dan 60 min.
Pasta & pizza (pag. 94)
Griekse pizza met gehakt, munt en feta
Ingrediënten
  • Voor 2 porties pizzadeeg (4 personen):
  • 350 g bloem
  • 2.5 dl lauw water
  • 10 g verse gist (of 5 g droge gist)
  • 2 eetl. vloeibare honing
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. zout
  • Voor het garnituur:
  • 400 g gehakt rund + varken (beenhouwerij) (of diepvriesvlees)
  • 3 rode paprika's
  • 2 courgettes
  • 2 rode pepertjes
  • 6 takjes munt (vers)
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 eetl. ontpitte groene olijven met knoflook (versmarkt)
  • 200 g feta (blok)
  • 400 g tomatenstukjes (blik)
  • 4 eetl. olijfolie
  • 2 koffiel. oregano (gedroogd)
  • peper en zout

Voedingswaarde per persoon

Energie
934 kcal
Vetten
48 g
Verzadigde vetzuren
/ g
Koolhydraten
83.5 g
Suikers
/ g
Vezels: 
/ g
Eiwitten
40.3 g
Zout
/ g
Voorbereiding
(ontdooitijd + 20 min. + 1,5 à 2 u. rijzen)
- Roer de gist en de honing onder het lauwe water en laat 5 min. rusten. Voeg daarna 3 eetl. olijfolie toe.
- Schep de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet er het gistmengsel in. Meng er de bloem met een lepel beetje bij beetje onder.
- Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestrooid werkblad.
- Giet 1 eetl. olijfolie in een kom en leg er de deegbol in. Draai om zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Leg het deeg op een plank of laat in de kom en bedek met een keukenhanddoek. Laat 1,5 à 2 u. rijzen.
- Verdeel het gerezen deeg in 2 porties en rol uit op een met bloem bestrooid werkblad. Doe dat eerst met een deegrol en trek het daarna nog meer uit elkaar met uw handen. Aan de zijkanten mag het deeg wat dikker blijven. Beleg met de gewenste ingrediënten.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Laat diepgevroren gehakt oppervlakkig ontdooien.
- Snipper de knoflookteentjes fijn.
Bereiding
25 min. + 12 à 15 min. in de oven
1. Maak een pepertjesolie: rooster de pepertjes 15 à 20 min. in de voorverwarmde oven tot ze gaar en lichtjes zwartgeblakerd zijn. Prak ze een beetje open en meng met 2 eetl. olijfolie.
2. Bak intussen het knoflook 1/2 min. in 2 eetl. olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak 6 min. Maak los met een vork.
3. Snipper ondertussen de munt heel fijn. Kruid het gehakt met peper en zout en meng met de fijngesnipperde munt en 1 koffiel. oregano.
4. Snij de ongeschilde courgettes in fijne staafjes. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij in reepjes. Snij de olijven in 2.
Meng de tomatenstukjes met 1 koffiel. oregano en kruid met peper en zout.
5 Verhoog de oventemperatuur naar 225 °C.
6 Verdeel de tomatenstukjes over de pizzabodems. Schep er het gehakt
over en bestrooi met de courgettestaafjes. Leg er de paprikareepjes
straalsgewijs op. Versier met de olijven en verkruimel er de fetakaas over.
7 Bak de pizza’s 12 à 15 min. in de voorverwarmde oven.
Afwerking
Serveer met de pepertjesolie en een frisse komkommersalade.
Tip
- U kan vers pizzadeeg vooraf klaarmaken en 2 dagen in de koelkast bewaren. Of bewaar het in de diepvries. Haal het er dan wel 1 dag voor gebruik uit en laat volledig ontdooien in de koelkast.
- Bak de pizza’s altijd in een zo heet mogelijke oven. In de recepten op de volgende pagina’s vindt u telkens een oventemperatuur van 225 °C. Indien mogelijk mag u de temperatuur ook hoger zetten. Zo wordt de korst extra krokant. Bak de pizza’s dan wel niet langer dan 12 min.
- Laat het deeg lang genoeg rijzen (1,5 à 2 u.). Het vraagt wat geduld, maar het resultaat zal des te beter zijn.
- Ook het kneden van pizzadeeg is essentieel. Zo komt het rijsproces goed op gang.
- Voor het beste resultaat maakt u de pepertjesolie de dag voordien Voor 4 personen klaar. Hij smaakt nog beter als u hem een nachtje laat trekken. U kan de olie gerust enkele weken bewaren. Opgepast: hij kan erg pikant zijn. Besprenkel uw pizza eerst met een paar druppels en proef. Deze olie is ook heel lekker bij de andere pizza’s in dit kookboek. Serveer hem apart op tafel. Zo kunnen uw gasten zelf kiezen hoe pikant ze hun pizza eten.
Drankensuggestie
  • Wijn

    - Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. – Loggia delle Sassaie – Italië

    - Rosé de Rasiguères – A.O.P. Côtes du Roussillon

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top