Mezze

4 personen
minder dan 30 min.
Lekker Zuiders (pag. 8)
Mezze
Ingrediënten
  • 750 g calamari fritti (diepvries)
  • Voor de Griekse salade:
  • 300 g feta (blok)
  • 4 tomaten
  • 1 groene paprika
  • 0.5 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 sinaasappel
  • 15 zwarte olijven
  • 6 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • peper en zout
  • Voor de tzatziki:
  • 125 g yoghurt natuur
  • 0.5 komkommer
  • 1 teentje knoflook (of 2 naar smaak)
  • 6 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • 1 koffiel. dille (vers) (fijngehakt)
  • zout

Voedingswaarde per persoon

Energie
1032 kcal
Vetten
78.5 g
Verzadigde vetzuren
/ g
Koolhydraten
46.7 g
Suikers
/ g
Vezels: 
/ g
Eiwitten
33.8 g
Zout
/ g
Bereiding
20 min. enkele uren vooraf + 10 min. op het moment zelf
Enkele uren vooraf

Salade (20 min.)

1. Snij de tomaten in partjes. Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten. Snij de groene paprika in kubus- of ruitvormige blokjes. Snij de ui in fijne ringen. Schil de halve komkommer en snij hem in blokjes of reepjes.

2. Schil de sinaasappel zodat het witte vlies dat zich onder de schil bevindt ook weg is. Snij de sinaasappel in fijne schijfjes die u op hun beurt in driehoekjes snijdt.

3. Meng de groenten met de stukjes sinaasappel, de in blokjes gesneden fetakaas, de olijven, 6 eetl. olijfolie en 2 eetl. azijn. Meng goed door elkaar. Kruid met peper en zout en zet koel weg.


Tzatziki (10 min.)

4. Schil de halve komkommer en snij hem in fijne schijfjes. Doe de komkommerschijfjes in een vergiet en bestrooi ze met 3/4 eetl. zout. Laat ze gedurende ten minste 2 u uitlekken. Zo geeft de komkommer een maximum aan vocht af. Druk nog wat vocht uit de komkommerschijfjes met een vork.

5. Meng de goed uitgelekte komkommerschijfjes, de uitgelekte yoghurt, 1 koffiel. fijngehakte verse dille, 6 eetl. olijfolie, 2 eetl. azijn en de geperste knoflook in een glazen kom. Meng losjes door elkaar. Zet koel weg.

Op het moment zelf

Bak de diepgevroren inktvisringen in de frituurpan (190 °C) gedurende 3 à 5 min.
Afwerking
Dien de Calamaris Fritti op met de salade en de tzatziki.
Tip
TIP

Dit zijn verschillende Griekse borrelhapjes die samen opgediend worden als heerlijk voorgerecht of als lichte zomerse maaltijd (verdubbel dan de hoeveelheden).



TIP
Variant

Voor de tzatziki kan u de yoghurt vervangen door verse kaas (ook laten uitlekken) en de dille door verse munt.

TIP
Mezze

'Mezze' is een verzamelnaam voor smaakvolle gerechtjes met tal van contrasten. Tzatziki en tarama (of taramasalata, beschikbaar in de versrayon) maken vaak deel uit van een schotel mezze. Het woord mezze stamt af van het Italiaanse 'mezzano' (dat midden betekent).



Wellicht hebben de Arabieren het woord meegebracht van de kruidenmarkten in Genua. Zo verspreidde het woord zich in de taal van de landen rond de Middellandse Zee: mezedes of mezethakia in Griekenland, mezeler of meze in Turkije en al mezah, al maza of mezze in de Arabische landen.
Drankensuggestie
  • Wijn

    Retsina,
    Tsantali,
    Griekenland

    Griekse droge witte wijn waaraan hars werd toegevoegd. Die geeft de wijn een heel aparte kruidige geur en smaak. Koel schenken als aperitief en bij Griekse gerechten.

    Sauvignon de Touraine,
    Hilaire Rondeau,
    A.C. Touraine

    Droge witte loirewijn met een rijk parfum en een levendige, frisse smaak. Koel schenken.

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top