Pizza met artisjok en parmaham

4 personen
minder dan 60 min.
De smaak van het seizoen (pag. 87)
Pizza met artisjok en parmaham
Ingrediënten
  • 50 g parmaham
  • 100 g champignons
  • 4 trostomaten
  • 3 artisjokken
  • 1.5 citroenen (enkel het sap)
  • 1 plantje basilicum (vers)
  • 1 teentje knoflook
  • 125 g mozzarella
  • 70 g parmezaan (blok)
  • 2 rollen pizzadeeg (versmarkt)
  • 30 g pijnboompitten
  • 8 eetl. olijfolie
  • zwarte peper (molen)
  • peper en zout

Voedingswaarde per persoon

Energie
831 kcal
Vetten
44.7 g
Verzadigde vetzuren
/ g
Koolhydraten
74 g
Suikers
/ g
Vezels: 
/ g
Eiwitten
32 g
Zout
/ g
Voorbereiding
(35 min.)
- Breek de steel van de artisjokken en verwijder de onderste, harde blaadjes. Snij de steelaanzet met een scherp mes vlak af en wrijf in met een beetje citroensap. Breng lichtgezouten water aan de kook en voeg het sap van 1 citroen toe. Kook de artisjokken 20 min. gaar (ze zijn gaar wanneer de blaadjes gemakkelijk loskomen). Trek de blaadjes een voor een van de artisjokken zodat de bodem zichtbaar wordt. Verwijder het hooi van de artisjokbodems en snij ze in 4.
- Rasp intussen de parmezaan.
- Doe de pijnboompitten, 40 g parmezaan, het knoflookteentje, de basilicumblaadjes en de olijfolie in een hoge maatbeker en mix fijn tot een gladde pesto. Voeg het sap van 1/4 citroen toe en kruid naar smaak met peper en zout.
- Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze eerst 10 sec. onderdompelt in kokend water). Snij in 4, verwijder de pitjes en snij in stukken.
- Snij de champignons in schijfjes.
- Snij de mozzarella in dunne schijfjes.
Bereiding
10 min. + 25 min. in de oven
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Mix de stukken tomaat met 2 eetl. van de zelfgemaakte pesto.
3. Rol de vellen pizzadeeg open op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met de tomatensaus tot op ± 1 cm van de rand. Verdeel er de stukken artisjokbodem, de sneetjes ham, de champignonschijfjes en de mozzarellaschijfjes over. Bestrooi met de rest van de parmezaan. Besprenkel met de pesto en kruid met zwarte peper van de molen.
4. Bak de pizza’s 25 min. in de voorverwarmde oven.
Afwerking
Serveer met een frisse groene salade.
Tip
Serveer de artisjokblaadjes als aperitiefhapje met een pesto gemengd met Griekse yoghurt en kruiden naar smaak.
Drankensuggestie
  • Wijn

    • Château du Bois de la Garde – A.O.P. Côtes du Rhône

    • Montepulciano d’Abruzzo D.O.C. – Fantini – Abruzzo – Italië

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

Partner services

back to top