Suiker-rozijnenbrood

2 broden
meer dan 60 min.
Thuis gebakken (pag. 96)
Suiker-rozijnenbrood

Voedingswaarde per persoon

Energie
1961 kcal
Koolhydraten
309.5 g
Eiwitten
44.3 g
Vetten
59.7 g
Ingrediënten
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 2 koffiel. boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2.5 dl melk
  • 30 g verse gist
  • 75 g rozijnen (Golden)
  • 75 g donkere rozijnen
  • 500 g bloem voor wit brood
  • 2 koffiel. bloem voor wit brood
  • 150 g parelsuiker
  • 1 snuifje zout
Voorbereiding
(10 min.)
- Verwarm de melk in een steelpannetje op een zacht vuur tot ze lauw is.
- Neem van het vuur en verkruimel er de verse gist over. Roer tot de gist volledig is opgelost.
- Kluts 2 eieren.
Bereiding
1 u. 30 min. + 2 u. rust + afkoelen
1. Meng 500 g bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er het gistmengsel in.
2. Giet ook de geklutste eieren in het kuiltje. Voeg 100 g zachte boter toe. Meng beetje bij beetje de bloem en de boter onder het gistmengsel en de eieren.
3. Kneed het deeg 10 min. op een met bloem bestrooid werkblad. Dek daarna af met een keukenhanddoek en laat 45 min. rijzen op kamertemperatuur.
4. Bestrooi het werkblad opnieuw met bloem en kneed het deeg even. Voeg tijdens het kneden de 2 soorten rozijnen en de parelsuiker toe. Dek opnieuw af en laat nog eens 45 min. rijzen.
5. Vet 2 bakvormen in met telkens 1 koffiel. boter en bestrooi ze elk met 1 koffiel. bloem. Verdeel er het deeg over. Dek af met een keukenhanddoek en laat nog eens 30 min. rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
7. Klop intussen het eigeel los. Bestrijk er de bovenkant van de broden mee. Bak 50 min. in de voorverwarmde oven.
8. Haal de broden uit de bakvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Tip
- Maak een lekker kerstbrood door de parelsuiker te vervangen door stukjes marsepein en de rozijnen door ander gedroogd fruit, zoals abrikozen, zachte veenbessen, dadels enz.
- U kan ook kleine broodjes maken met de hoeveelheden in dit recept. Verdeel het deeg in porties ter grootte van een appel. Leg ze op een met bloem bestrooide bakplaat en bak 30 à 35 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. U kan deze suiker-rozijnenbroodjes eventueel bewaren in de diepvries, in een goed afgesloten plastic zak. Laat ze volledig ontdooien en verwarm 5 à 10 min. in de oven. Zo smaken ze weer ovenvers.

Blijf op de hoogte

Rode Prijzen, talrijke kortingen en inspiratie, ook in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

My Colruyt app

Onze app om je boodschappen nóg makkelijker voor te bereiden.

Download de app

Vragen?

We helpen je graag verder met al je vragen, suggesties of klachten.

Geef het snel door

back to top