Flantaart
Flantaart

Flantaart

1 u. 50 min.
Dessert
8 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 368 kcal
Vet 16.8 g
Koolhydraat 43.7 g
Eiwit 10.5 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (15 min. + ± 20 min. in de koelkast + afkoelen)

  3. Doe 105 g boter, 210 g bloem, 15 g suiker en het zout in een mengkom. Kneed met de deeghaken van de mixer goed onder elkaar.

  4. Doe 40 g melk in een steelpan en verwarm op een zacht vuur. Los er de gist in op.

  5. Voeg samen met 1/2 losgeklopt ei toe aan het deeg.

  6. Meng of kneed tot een mooie bol.

  7. Wikkel de deegbol in vershoudfolie en laat ± 20 min. opstijven in de koelkast.

  8. Maak intussen de pudding:
  9. doe 100 g melk, 1 eidooier, 20 g suiker en het puddingpoeder in een steelpannetje. Klop los en verwarm op een matig vuur. Blijf roeren tot u een gebonden pudding krijgt.

  10. Schep de pudding in een kommetje en dek af met vershoudfolie. Druk de folie tot tegen de bovenkant van de pudding. Zo komt er geen velletje op.

  11. Laat 15 min. afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast.

  12. Bereiding:
  13. Bestrijk een taartvorm (Ø 26 cm) met 1 koffiel. boter en bestrooi met 1 koffiel. bloem.

  14. Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegrol uit tot een lap van ± 3 mm dik.

  15. Schik voorzichtig in de taartvorm en druk de randen goed aan. Verwijder het overtollige deeg.

  16. Zet de taartvorm met het deeg daarna 15 min. in de diepvriezer.

  17. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  18. Maak intussen het flanbeslag:
  19. doe 475 g melk in een grote mengkom.

  20. Scheid 2 eidooiers van 2 eiwitten. Zet de eiwitten opzij.

  21. Voeg de eidooiers toe aan de melk, samen met 2 eieren.

  22. Voeg 65 g bloem en 75 g suiker toe en mix glad.

  23. Snij het vanillestokje in de lengte in 2 en schraap er de zaadjes uit met een scherp mesje. Voeg toe aan het beslag.

  24. Haal de pudding uit de koelkast en mix ook onder het beslag. Klop 2 eiwitten stijf en schep onder het flanmengsel met een spatel.

  25. Haal de taartbodem uit de diepvriezer en giet er het flanbeslag in.

  26. Zet 15 min. onderaan in de voorverwarmde oven.

  27. Verlaag de temperatuur tot 180 °C en bak nog 35 min.

  28. Neem de taart uit de oven en zet er een taartrooster op. Draai de taart om op het rooster, verwijder de bakvorm en laat ondersteboven afkoelen buiten de koelkast.

  29. Zet daarna opnieuw in de koelkast, want deze taart smaakt het best koud.

Tip

Als u patisserie maakt zoals taart, biscuit of ander soort gebak, is het belangrijk dat u de hoeveelheden in het recept respecteert. Weeg dus alle ingrediënten goed af, bij voorkeur met een digitale keukenweegschaal. Zo bent u zeker van een geslaagd resultaat.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (15 min. + ± 20 min. in de koelkast + afkoelen)

  3. Doe 105 g boter, 210 g bloem, 15 g suiker en het zout in een mengkom. Kneed met de deeghaken van de mixer goed onder elkaar.

  4. Doe 40 g melk in een steelpan en verwarm op een zacht vuur. Los er de gist in op.

  5. Voeg samen met 1/2 losgeklopt ei toe aan het deeg.

  6. Meng of kneed tot een mooie bol.

  7. Wikkel de deegbol in vershoudfolie en laat ± 20 min. opstijven in de koelkast.

  8. Maak intussen de pudding:
  9. doe 100 g melk, 1 eidooier, 20 g suiker en het puddingpoeder in een steelpannetje. Klop los en verwarm op een matig vuur. Blijf roeren tot u een gebonden pudding krijgt.

  10. Schep de pudding in een kommetje en dek af met vershoudfolie. Druk de folie tot tegen de bovenkant van de pudding. Zo komt er geen velletje op.

  11. Laat 15 min. afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast.

  12. Bereiding:
  13. Bestrijk een taartvorm (Ø 26 cm) met 1 koffiel. boter en bestrooi met 1 koffiel. bloem.

  14. Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegrol uit tot een lap van ± 3 mm dik.

  15. Schik voorzichtig in de taartvorm en druk de randen goed aan. Verwijder het overtollige deeg.

  16. Zet de taartvorm met het deeg daarna 15 min. in de diepvriezer.

  17. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  18. Maak intussen het flanbeslag:
  19. doe 475 g melk in een grote mengkom.

  20. Scheid 2 eidooiers van 2 eiwitten. Zet de eiwitten opzij.

  21. Voeg de eidooiers toe aan de melk, samen met 2 eieren.

  22. Voeg 65 g bloem en 75 g suiker toe en mix glad.

  23. Snij het vanillestokje in de lengte in 2 en schraap er de zaadjes uit met een scherp mesje. Voeg toe aan het beslag.

  24. Haal de pudding uit de koelkast en mix ook onder het beslag. Klop 2 eiwitten stijf en schep onder het flanmengsel met een spatel.

  25. Haal de taartbodem uit de diepvriezer en giet er het flanbeslag in.

  26. Zet 15 min. onderaan in de voorverwarmde oven.

  27. Verlaag de temperatuur tot 180 °C en bak nog 35 min.

  28. Neem de taart uit de oven en zet er een taartrooster op. Draai de taart om op het rooster, verwijder de bakvorm en laat ondersteboven afkoelen buiten de koelkast.

  29. Zet daarna opnieuw in de koelkast, want deze taart smaakt het best koud.

Tip

Als u patisserie maakt zoals taart, biscuit of ander soort gebak, is het belangrijk dat u de hoeveelheden in het recept respecteert. Weeg dus alle ingrediënten goed af, bij voorkeur met een digitale keukenweegschaal. Zo bent u zeker van een geslaagd resultaat.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 368 kcal
Vet 16.8 g
Koolhydraat 43.7 g
Eiwit 10.5 g

Bekijk het recept digitaal