Hoe taartdeeg maken?
Hoe taartdeeg maken?

Hoe taartdeeg maken?

Dessert
1 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Strooi de bloem, de suiker en het zout op een werkblad of in een kom. Verdeel de boter in klontjes over de bloem. Wrijf de ingrediënten tussen uw vingers tot een kruimelige massa.

  3. Voeg het ei en de eidooier toe en kneed nog even verder tot u een mooie, gladde deegbol krijgt. Wikkel de bol in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

  4. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg met een deegrol uit tot een platte bodem van 4 à 5 mm dik.

  5. Vet een taartvorm in met een beetje boter en bestrooi met bloem. Draai de taartvorm om en klop er de overtollige bloem uit. In plaats van boter en bloem kan u ook bakpapier gebruiken. Leg het deeg in de taartvorm. Dat gaat makkelijk als u uw deegrol in het midden van het deeg legt en 1 helft over de deegrol vouwt. Til de deegrol op en laat het deeg voorzichtig in de taartvorm glijden. Zo voorkomt u dat het deeg scheurt.

  6. Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek met bakparels, droge bonen of droge rijstkorrels. Bak 10 min. blind in een op 180 °C voorverwarmde oven. Blind bakken wil zeggen dat u het deeg voorbakt voor u de vulling erbij doet. De bodem is dan steviger en de vulling zal niet in het deeg binnendringen. Haal de taartvorm na het bakken uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen. Laat 10 min . afkoelen. Nu kan u de taart vullen!

Tip

- Zorg ervoor dat de ingrediënten goed koud zijn voor u begint . Maak het deeg zo snel mogelijk klaar en laat geen lange pauzes tussen de stappen. Als het deeg te warm is, wordt het elastisch en dat beïnvloedt de smaak en de textuur van uw taartbodem. Bovendien kan het deeg dan krimpen tijdens het bakken. - Laat het deeg lang genoeg rusten in de koelkast (minstens 30 min.). Ook dan zal de bodem minder makkelijk krimpen tijdens het bakken. - Zanddeeg blijft 2 à 3 dagen goed in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. - Voor een lactosevrije variant vervangt u de boter door dezelfde hoeveelheid plantaardige margarine. Gebruik geen vloeibare margarine. - U kan uw zanddeeg lekker op smaak brengen met: * kaneel of gemberpoeder voor appeltaart * cacaopoeder voor chocoladetaart * vanillearoma of vanillezaadjes voor citroentaart * citroen- of limoenzeste voor fruittaart. Voeg de extra smaakmaker toe in stap 1, zodat die helemaal in het deeg verwerkt wordt.

  • Bereiding

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Strooi de bloem, de suiker en het zout op een werkblad of in een kom. Verdeel de boter in klontjes over de bloem. Wrijf de ingrediënten tussen uw vingers tot een kruimelige massa.

  3. Voeg het ei en de eidooier toe en kneed nog even verder tot u een mooie, gladde deegbol krijgt. Wikkel de bol in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

  4. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg met een deegrol uit tot een platte bodem van 4 à 5 mm dik.

  5. Vet een taartvorm in met een beetje boter en bestrooi met bloem. Draai de taartvorm om en klop er de overtollige bloem uit. In plaats van boter en bloem kan u ook bakpapier gebruiken. Leg het deeg in de taartvorm. Dat gaat makkelijk als u uw deegrol in het midden van het deeg legt en 1 helft over de deegrol vouwt. Til de deegrol op en laat het deeg voorzichtig in de taartvorm glijden. Zo voorkomt u dat het deeg scheurt.

  6. Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek met bakparels, droge bonen of droge rijstkorrels. Bak 10 min. blind in een op 180 °C voorverwarmde oven. Blind bakken wil zeggen dat u het deeg voorbakt voor u de vulling erbij doet. De bodem is dan steviger en de vulling zal niet in het deeg binnendringen. Haal de taartvorm na het bakken uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen. Laat 10 min . afkoelen. Nu kan u de taart vullen!

Tip

- Zorg ervoor dat de ingrediënten goed koud zijn voor u begint . Maak het deeg zo snel mogelijk klaar en laat geen lange pauzes tussen de stappen. Als het deeg te warm is, wordt het elastisch en dat beïnvloedt de smaak en de textuur van uw taartbodem. Bovendien kan het deeg dan krimpen tijdens het bakken. - Laat het deeg lang genoeg rusten in de koelkast (minstens 30 min.). Ook dan zal de bodem minder makkelijk krimpen tijdens het bakken. - Zanddeeg blijft 2 à 3 dagen goed in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. - Voor een lactosevrije variant vervangt u de boter door dezelfde hoeveelheid plantaardige margarine. Gebruik geen vloeibare margarine. - U kan uw zanddeeg lekker op smaak brengen met: * kaneel of gemberpoeder voor appeltaart * cacaopoeder voor chocoladetaart * vanillearoma of vanillezaadjes voor citroentaart * citroen- of limoenzeste voor fruittaart. Voeg de extra smaakmaker toe in stap 1, zodat die helemaal in het deeg verwerkt wordt.

Bekijk het recept digitaal