Weense chocoladetaart
Weense chocoladetaart

Weense chocoladetaart

1 u. 50 min.
Dessert
8 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 555 kcal
Vet 31.7 g
Koolhydraat 56.9 g
Eiwit 10 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.

  3. Doe de zachte boter in een grote mengkom en klop met de klopper van de mixer tot een lichtgekleurde massa. Doe er al kloppend en beetje bij beetje 200 g suiker bij. Klop nog 1 à 2 min. verder.

  4. Scheid de eidooiers van de eiwitten. Klop een voor een de 6 eidooiers onder de botermengeling.

  5. Klop de 6 eiwitten heel stijf en schep ze voorzichtig met een houten spatel onder het beslag.

  6. Meng het cacaopoeder, het bakpoeder en de bloem en zeef over het beslag. Schep om met de spatel.

  7. Beboter een ronde taartvorm (Ø ± 26 cm en ± 6 cm hoog) en bestrooi met wat bloem.

  8. Schep het beslag in de vorm. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven. De taart is klaar als u er met een mes in steekt en het er droog uitkomt. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

  9. Afwerking:
  10. (30 min., enkele uren vooraf)

  11. Smelt 75 g pure chocolade au bain-marie (plaats daarvoor een hitte bestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken). Klop intussen 3 eiwitten heel stijf en klop er 3 eetl. suiker onder. Roer enkele lepels van dit mengsel onder de chocolade en schep er daarna de rest voorzichtig onder.

  12. Snij de taart horizontaal middendoor in 2 schijven. Besmeer de onderste helft met een laag chocolademousse. Zet de bovenste helft er opnieuw op en besmeer de boven- en de zijkant van de taart met chocolademousse.

  13. Smelt de rest van de chocolade ook au bain-marie. Klop er de room goed onder tot u een vloeibare en glanzende saus hebt. Lepel ze over de bovenkant van de taart. Zet de taart voor het opdienen enkele uren op een koele plek.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.

  3. Doe de zachte boter in een grote mengkom en klop met de klopper van de mixer tot een lichtgekleurde massa. Doe er al kloppend en beetje bij beetje 200 g suiker bij. Klop nog 1 à 2 min. verder.

  4. Scheid de eidooiers van de eiwitten. Klop een voor een de 6 eidooiers onder de botermengeling.

  5. Klop de 6 eiwitten heel stijf en schep ze voorzichtig met een houten spatel onder het beslag.

  6. Meng het cacaopoeder, het bakpoeder en de bloem en zeef over het beslag. Schep om met de spatel.

  7. Beboter een ronde taartvorm (Ø ± 26 cm en ± 6 cm hoog) en bestrooi met wat bloem.

  8. Schep het beslag in de vorm. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven. De taart is klaar als u er met een mes in steekt en het er droog uitkomt. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

  9. Afwerking:
  10. (30 min., enkele uren vooraf)

  11. Smelt 75 g pure chocolade au bain-marie (plaats daarvoor een hitte bestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken). Klop intussen 3 eiwitten heel stijf en klop er 3 eetl. suiker onder. Roer enkele lepels van dit mengsel onder de chocolade en schep er daarna de rest voorzichtig onder.

  12. Snij de taart horizontaal middendoor in 2 schijven. Besmeer de onderste helft met een laag chocolademousse. Zet de bovenste helft er opnieuw op en besmeer de boven- en de zijkant van de taart met chocolademousse.

  13. Smelt de rest van de chocolade ook au bain-marie. Klop er de room goed onder tot u een vloeibare en glanzende saus hebt. Lepel ze over de bovenkant van de taart. Zet de taart voor het opdienen enkele uren op een koele plek.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 555 kcal
Vet 31.7 g
Koolhydraat 56.9 g
Eiwit 10 g

Bekijk het recept digitaal