Gravad lax met pastinaak en honingdressing
Gravad lax met pastinaak en honingdressing

Gravad lax met pastinaak en honingdressing

Lunch
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 314 kcal
Vet 19.2 g
Koolhydraat 13.5 g
Eiwit 21.9 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Rasp de rode biet.

  3. Hak de dille grof (hou enkele takjes apart voor bij de pastinaak).

  4. Meng 1 eetl. zout met de suiker.

  5. Bekleed een ovenschaal met vershoudfolie en zorg ervoor dat er grote stukken over de randen hangen, zodat u beide zalmfilets erin kan wikkelen. Schik er 1 zalmfilet met de velkant naar beneden in.

  6. Verdeel er de geraspte rode biet, de zoutmengeling en de grofgehakte dille over. Bedek met de andere zalmfilet en leg de velkant naar boven.

  7. Wikkel de zalmfilets strak in de vershoudfolie en leg er een gewicht op (bv. een pak suiker). Zet minstens 12 u. in de koelkast.

  8. Bereiding:
  9. Schil en rasp de pastinaak (u hebt 3 eetl. nodig). Snipper de takjes dille fijn en meng onder de pastinaak.

  10. Meng de honing met de mosterd en de olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout.

  11. Haal de zalmfilets uit de koelkast en verwijder de dille, de rode biet en de zoutmengeling. Snij de filets in flinterdunne schuine sneetjes.

  12. Afwerking:
  13. Beleg enkele toastjes of sneetjes geroosterd brood met de zalm (gravad lax). Leg er telkens een lepeltje pastinaak op en besprenkel met de honingdressing. Serveer met een slaatje.

Tip

Dit typisch Scandinavische gerecht dankt zijn naam aan een oude vorm van pekelen. Het betekent letterlijk `in de grond begraven zalm'. In dit recept wordt de zalm bedolven onder een mengeling van zout en suiker en tijdens het marineren bedekt met een gewicht. Zo krijgt u hetzelfde effect.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Rasp de rode biet.

  3. Hak de dille grof (hou enkele takjes apart voor bij de pastinaak).

  4. Meng 1 eetl. zout met de suiker.

  5. Bekleed een ovenschaal met vershoudfolie en zorg ervoor dat er grote stukken over de randen hangen, zodat u beide zalmfilets erin kan wikkelen. Schik er 1 zalmfilet met de velkant naar beneden in.

  6. Verdeel er de geraspte rode biet, de zoutmengeling en de grofgehakte dille over. Bedek met de andere zalmfilet en leg de velkant naar boven.

  7. Wikkel de zalmfilets strak in de vershoudfolie en leg er een gewicht op (bv. een pak suiker). Zet minstens 12 u. in de koelkast.

  8. Bereiding:
  9. Schil en rasp de pastinaak (u hebt 3 eetl. nodig). Snipper de takjes dille fijn en meng onder de pastinaak.

  10. Meng de honing met de mosterd en de olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout.

  11. Haal de zalmfilets uit de koelkast en verwijder de dille, de rode biet en de zoutmengeling. Snij de filets in flinterdunne schuine sneetjes.

  12. Afwerking:
  13. Beleg enkele toastjes of sneetjes geroosterd brood met de zalm (gravad lax). Leg er telkens een lepeltje pastinaak op en besprenkel met de honingdressing. Serveer met een slaatje.

Tip

Dit typisch Scandinavische gerecht dankt zijn naam aan een oude vorm van pekelen. Het betekent letterlijk `in de grond begraven zalm'. In dit recept wordt de zalm bedolven onder een mengeling van zout en suiker en tijdens het marineren bedekt met een gewicht. Zo krijgt u hetzelfde effect.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 314 kcal
Vet 19.2 g
Koolhydraat 13.5 g
Eiwit 21.9 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Bier Keizer Karel Ommegang Speciaalbier Wijn La Tuilerie A.O.P. Pouilly-Fumé

Bekijk het recept digitaal