Rolcake
Rolcake

Rolcake

50 min.
Tussendoortje
8 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 340 kcal
Vet 10.8 g
Koolhydraat 55.8 g
Eiwit 4.8 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Scheid de eidooiers van het eiwit.

  3. Kiest u voor amandelschilfers als garnituur? Rooster de amandelschilfers dan kort goudbruin zonder vetstof in de wok of in een pan met antiaanbaklaag. Haal ze uit de pan.

  4. Bereiding:
  5. Klop met de mixer de eiwitten samen met 4 eetl. water tot stevig schuim. Voeg er al kloppend de suiker bij. Blijf kloppen tot glanzende en stevige pieken eiwitschuim.

  6. Roer de eidooiers los met enkele eetl. eiwitschuim en schep voorzichtig door het hele schuim.

  7. Meng de bloem met het maïszetmeel en het bakpoeder en zeef boven de eimassa. Schep om met een houten lepel van onder naar boven (niet gewoon roeren).

  8. Bekleed een grote bakplaat (± 35 à 40 cm) met aluminiumfolie en zorg dat de folie langs beide kanten nog ruim uitsteekt. Boter ruim in met 3 à 4 eetl. boter. Verdeel het deeg over de bakplaat en strijk wat glad. Schuif gedurende 20 min. in een op 175 °C voorverwarmde oven (traditionele warmtestand, geen heteluchtoven). Het gebak is gaar als u er een mes insteekt en het er droog uitkomt.

  9. Haal de bakplaat uit de oven, til de overhangende aluminumfolie aan de smalste kant op (dit kan met de blote hand, aluminiumfolie wordt niet heet in de oven) en rol het gebak met de aluminiumfolie eraan losjes op.

  10. Ontrol na enkele tellen de cake en strijk in met een dun laagje abrikozenconfituur. Rol terug op, maar nu zonder de aluminiumfolie: til de zijkanten op om te rollen en maak het gebak voorzichtig los van de folie terwijl u oprolt.

  11. Strijk de bovenkant en zijkanten in met een heel dun laagje confituur en strooi er de suiker of geroosterde amandelschilfers over.

  12. Afwerking:
  13. Laat afkoelen en snij de zijkanten mooi recht af voor een rechte snijlijn.

Tip

Kerst- en nieuwjaarsgebak Met het beslag uit dit recept kan u ook een mooie kerststronk of nieuwjaarstaart maken. Bak zoals in stap 4 van het recept "Zwartewoudgebak". Versier naar keuze met fruit (ananas, perzik, kiwi,…), slagroom en parfumeer met Grand Marnier, Cointreau,… Als tussenlaag of deklaag kan u ook vruchtenbavarois, een dun laagje advocaat, uitgerolde marsepein, enz. gebruiken.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Scheid de eidooiers van het eiwit.

  3. Kiest u voor amandelschilfers als garnituur? Rooster de amandelschilfers dan kort goudbruin zonder vetstof in de wok of in een pan met antiaanbaklaag. Haal ze uit de pan.

  4. Bereiding:
  5. Klop met de mixer de eiwitten samen met 4 eetl. water tot stevig schuim. Voeg er al kloppend de suiker bij. Blijf kloppen tot glanzende en stevige pieken eiwitschuim.

  6. Roer de eidooiers los met enkele eetl. eiwitschuim en schep voorzichtig door het hele schuim.

  7. Meng de bloem met het maïszetmeel en het bakpoeder en zeef boven de eimassa. Schep om met een houten lepel van onder naar boven (niet gewoon roeren).

  8. Bekleed een grote bakplaat (± 35 à 40 cm) met aluminiumfolie en zorg dat de folie langs beide kanten nog ruim uitsteekt. Boter ruim in met 3 à 4 eetl. boter. Verdeel het deeg over de bakplaat en strijk wat glad. Schuif gedurende 20 min. in een op 175 °C voorverwarmde oven (traditionele warmtestand, geen heteluchtoven). Het gebak is gaar als u er een mes insteekt en het er droog uitkomt.

  9. Haal de bakplaat uit de oven, til de overhangende aluminumfolie aan de smalste kant op (dit kan met de blote hand, aluminiumfolie wordt niet heet in de oven) en rol het gebak met de aluminiumfolie eraan losjes op.

  10. Ontrol na enkele tellen de cake en strijk in met een dun laagje abrikozenconfituur. Rol terug op, maar nu zonder de aluminiumfolie: til de zijkanten op om te rollen en maak het gebak voorzichtig los van de folie terwijl u oprolt.

  11. Strijk de bovenkant en zijkanten in met een heel dun laagje confituur en strooi er de suiker of geroosterde amandelschilfers over.

  12. Afwerking:
  13. Laat afkoelen en snij de zijkanten mooi recht af voor een rechte snijlijn.

Tip

Kerst- en nieuwjaarsgebak Met het beslag uit dit recept kan u ook een mooie kerststronk of nieuwjaarstaart maken. Bak zoals in stap 4 van het recept "Zwartewoudgebak". Versier naar keuze met fruit (ananas, perzik, kiwi,…), slagroom en parfumeer met Grand Marnier, Cointreau,… Als tussenlaag of deklaag kan u ook vruchtenbavarois, een dun laagje advocaat, uitgerolde marsepein, enz. gebruiken.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 340 kcal
Vet 10.8 g
Koolhydraat 55.8 g
Eiwit 4.8 g

Bekijk het recept digitaal