Soezen met slagroom en chocolade
Soezen met slagroom en chocolade

Soezen met slagroom en chocolade

1 u. 5 min.
Dessert
20 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 117 kcal
Vet 9 g
Koolhydraat 7.2 g
Eiwit 2.2 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (25 min. + 20 min. in de oven + afkoelen)

  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  4. Snij de boter in stukjes en breng samen met 1,5 dl water en het snuifje zout aan de kook in een kookpot. Roer goed tot de boter gesmolten is.

  5. Zet het vuur af en voeg de bloem in 1 keer toe. Roer met een houten lepel tot het deeg als een bal van de bodem van de kookpot loskomt.

  6. Neem de kookpot van het vuur en laat het deeg afkoelen. Het mag nog lichtjes warm zijn.

  7. Roer er daarna een voor een de eieren onder tot het deeg glanzend is. Meng elke keer lang genoeg voor u het volgende ei toevoegt.

  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Lepel het deeg in een spuitzak met een grote spuitmond en maak hoopjes deeg op het bakpapier.

  9. Bak 20 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

  10. Bereiding:
  11. Breek de pure chocolade in stukjes en smelt au bain-marie (plaats daarvoor een hittebestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken).

  12. Voeg 1/2 dl lichte room toe en meng tot een gladde saus. Laat lichtjes afkoelen.

  13. Klop intussen 2,5 dl room samen met de vanillesuiker op tot slagroom.

  14. Snij een dekseltje uit de afgekoelde soesjes. Vul de soezen met de slagroom. Doop de dekseltjes in de chocoladesaus en zet weer op de soezen.

Tip

- U kan de soezen ook vullen met zelfgemaakte banketbakkersroom (p. 222) of met een mengeling van banketbakkersroom en slagroom. - Voor een extra toets: voeg stukjes seizoensfruit toe aan de vulling. Zelf vanillesuiker maken: Voor sommige desserten hebt u alleen de zaadjes uit vanillestokjes nodig. Die schraapt u er eerst uit met een scherp mesje. Het lege vanillestokje hoeft u niet weg te gooien. U kan het gebruiken om er vanillesuiker mee te maken. Stop het in uw pot of zak kristalsuiker en na 4 à 5 dagen krijgt u een heerlijk vanillearoma.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (25 min. + 20 min. in de oven + afkoelen)

  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  4. Snij de boter in stukjes en breng samen met 1,5 dl water en het snuifje zout aan de kook in een kookpot. Roer goed tot de boter gesmolten is.

  5. Zet het vuur af en voeg de bloem in 1 keer toe. Roer met een houten lepel tot het deeg als een bal van de bodem van de kookpot loskomt.

  6. Neem de kookpot van het vuur en laat het deeg afkoelen. Het mag nog lichtjes warm zijn.

  7. Roer er daarna een voor een de eieren onder tot het deeg glanzend is. Meng elke keer lang genoeg voor u het volgende ei toevoegt.

  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Lepel het deeg in een spuitzak met een grote spuitmond en maak hoopjes deeg op het bakpapier.

  9. Bak 20 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

  10. Bereiding:
  11. Breek de pure chocolade in stukjes en smelt au bain-marie (plaats daarvoor een hittebestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken).

  12. Voeg 1/2 dl lichte room toe en meng tot een gladde saus. Laat lichtjes afkoelen.

  13. Klop intussen 2,5 dl room samen met de vanillesuiker op tot slagroom.

  14. Snij een dekseltje uit de afgekoelde soesjes. Vul de soezen met de slagroom. Doop de dekseltjes in de chocoladesaus en zet weer op de soezen.

Tip

- U kan de soezen ook vullen met zelfgemaakte banketbakkersroom (p. 222) of met een mengeling van banketbakkersroom en slagroom. - Voor een extra toets: voeg stukjes seizoensfruit toe aan de vulling. Zelf vanillesuiker maken: Voor sommige desserten hebt u alleen de zaadjes uit vanillestokjes nodig. Die schraapt u er eerst uit met een scherp mesje. Het lege vanillestokje hoeft u niet weg te gooien. U kan het gebruiken om er vanillesuiker mee te maken. Stop het in uw pot of zak kristalsuiker en na 4 à 5 dagen krijgt u een heerlijk vanillearoma.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 117 kcal
Vet 9 g
Koolhydraat 7.2 g
Eiwit 2.2 g

Bekijk het recept digitaal