Tomatensoep met balletjes
Tomatensoep met balletjes

Tomatensoep met balletjes

55 min.
Soep
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 244 kcal
Vet 12.9 g
Koolhydraat 16.5 g
Eiwit 14.5 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.

  2. Voorbereiding:
  3. (30 min.)

  4. Snipper de ui grof.

  5. Schil de courgette en snij in kleine stukjes.

  6. Snij verse tomaten in 4 en verwijder het grootste deel van de pitjes.

  7. Rasp de parmezaan (u hebt 2 eetl. nodig).

  8. Hak de blaadjes van de peterselie fijn.

  9. Meng het gehakt met het ei, het paneermeel, de geraspte parmezaan en de fijngehakte peterselie. Kruid eventueel met zwarte peper en zout. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal.

  10. Breng 3 dl groentebouillon aan de kook, zet het vuur lager en voeg de balletjes toe. Hou de bouillon onder het kookpunt en laat de balletjes ± 3 min. garen. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet opzij. Bewaar ook de bouillon.

  11. Bereiding:
  12. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de fijngesnipperde ui glazig.

  13. Voeg de verse of gepelde tomaten toe, samen met de tomatenpuree en de stukjes courgette. Giet er 5 dl bouillon bij, samen met de bouillon van de balletjes. Dek de kookpot af en laat 15 min. koken.

  14. Mix de soep heel fijn. Doe er de gehaktballetjes bij en laat nog enkele min. opwarmen. Als de soep te dik is, kan u ze aanlengen met wat water of bouillon. Kruid met zwarte peper en zout.

Tip

Zelfgemaakte groentebouillon Snij 2 preien, 2 selderstengels, 2 wortelen en 1 ui grof. Doe samen met 4 takjes tijm, 1 blaadje laurier, 1 bosje peterselie en 1 eetl. zwarte- of wittepeperbolletjes in een kookpot. Vul met koud water, breng aan de kook en laat 20 min. afgedekt pruttelen op een zacht vuur. Giet door een zeef en gebruik de groentebouillon als basis voor uw soep. Dit is een basisrecept voor groentebouillon. Hebt u bovenstaande groenten niet in huis, dan kan u ze vervangen door andere groenten of restjes, zoals de steeltjes van broccoli of bloemkool, preigroen, aspergeschillen of de pitjes en het vel van tomaten. U kan groenterestjes ook gewoon toevoegen aan het basisrecept. + 8 m Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen kan u dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor uw peuter of baby. De zelfgemaakte groentebouillon kan u vanaf 8 maanden gebruiken in bereidingen voor uw baby. Vervang het gehakt door filet americain als u deze tomatensoep klaarmaakt voor uw kindje.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.

  2. Voorbereiding:
  3. (30 min.)

  4. Snipper de ui grof.

  5. Schil de courgette en snij in kleine stukjes.

  6. Snij verse tomaten in 4 en verwijder het grootste deel van de pitjes.

  7. Rasp de parmezaan (u hebt 2 eetl. nodig).

  8. Hak de blaadjes van de peterselie fijn.

  9. Meng het gehakt met het ei, het paneermeel, de geraspte parmezaan en de fijngehakte peterselie. Kruid eventueel met zwarte peper en zout. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal.

  10. Breng 3 dl groentebouillon aan de kook, zet het vuur lager en voeg de balletjes toe. Hou de bouillon onder het kookpunt en laat de balletjes ± 3 min. garen. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet opzij. Bewaar ook de bouillon.

  11. Bereiding:
  12. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de fijngesnipperde ui glazig.

  13. Voeg de verse of gepelde tomaten toe, samen met de tomatenpuree en de stukjes courgette. Giet er 5 dl bouillon bij, samen met de bouillon van de balletjes. Dek de kookpot af en laat 15 min. koken.

  14. Mix de soep heel fijn. Doe er de gehaktballetjes bij en laat nog enkele min. opwarmen. Als de soep te dik is, kan u ze aanlengen met wat water of bouillon. Kruid met zwarte peper en zout.

Tip

Zelfgemaakte groentebouillon Snij 2 preien, 2 selderstengels, 2 wortelen en 1 ui grof. Doe samen met 4 takjes tijm, 1 blaadje laurier, 1 bosje peterselie en 1 eetl. zwarte- of wittepeperbolletjes in een kookpot. Vul met koud water, breng aan de kook en laat 20 min. afgedekt pruttelen op een zacht vuur. Giet door een zeef en gebruik de groentebouillon als basis voor uw soep. Dit is een basisrecept voor groentebouillon. Hebt u bovenstaande groenten niet in huis, dan kan u ze vervangen door andere groenten of restjes, zoals de steeltjes van broccoli of bloemkool, preigroen, aspergeschillen of de pitjes en het vel van tomaten. U kan groenterestjes ook gewoon toevoegen aan het basisrecept. + 8 m Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen kan u dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor uw peuter of baby. De zelfgemaakte groentebouillon kan u vanaf 8 maanden gebruiken in bereidingen voor uw baby. Vervang het gehakt door filet americain als u deze tomatensoep klaarmaakt voor uw kindje.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 244 kcal
Vet 12.9 g
Koolhydraat 16.5 g
Eiwit 14.5 g

Bekijk het recept digitaal