Driekoningengebak
Driekoningengebak

Driekoningengebak

50 min.
Dessert
8 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 579 kcal
Vet 41.3 g
Koolhydraat 41.6 g
Eiwit 10.2 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Klop met de mixer de boter samen met het amandelpoeder en de suiker zacht en romig. Klop er een voor een de eieren onder.

  3. Schep er 6 eetl. zelfrijzende bloem onder met een houten lepel. Verdeel het deeg in 2.

  4. Smelt de chocolade (2 min. in de microgolfoven op halve kracht of au bain-marie: in een pannetje dat u in een grotere pan met water verwarmt). Roer de gesmolten chocolade onder 1 helft van het deeg.

  5. Boter een ronde taartvorm (Ø ± 26 cm) ruim in met boter en bestrooi met 1 eetl. zelfrijzende bloem. U kan de bakvorm ook gewoon met bakpapier bekleden.

  6. Schep het cakebeslag zonder chocolade lukraak met grote scheppen in de taartvorm. Schep er het chocoladebeslag bij. Schep door elkaar, van onder naar boven, zonder de 2 kleuren echt te mengen.

  7. Duw de amandelnoot in het beslag en strijk glad.

  8. Schuif het driekoningengebak gedurende 35 à 45 min. in een op 170 °C voorverwarmde oven. Het gebak is klaar als u er een mes insteekt en het er droog uitkomt.

Tip

Kooktip Een mooi `gemarmerd' effect kan u ook met de deegspuit creëren: spuit met een (niet getand) spuitmondje een spiraal amandeldeeg. Vul op met chocoladebeslag. Driekoningengebak Wie het stuk taart krijgt waarin de noot verstopt zit, mag zich die dag koning of koningin noemen. Dit ritueel stamt zeker al uit de tijd van de Romeinen: de taart met de noot werd toen geserveerd tijdens de feesten ter ere van Saturnus. De link met het driekoningenfeest dateert van de Middeleeuwen, maar de traditie van de `uitverkoren koning' bleef bestaan. In Frankrijk werd de boon of noot al geruime tijd vervangen door een porseleinen poppetje of beestje, bij ons is het bij een amandelnoot gebleven.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Klop met de mixer de boter samen met het amandelpoeder en de suiker zacht en romig. Klop er een voor een de eieren onder.

  3. Schep er 6 eetl. zelfrijzende bloem onder met een houten lepel. Verdeel het deeg in 2.

  4. Smelt de chocolade (2 min. in de microgolfoven op halve kracht of au bain-marie: in een pannetje dat u in een grotere pan met water verwarmt). Roer de gesmolten chocolade onder 1 helft van het deeg.

  5. Boter een ronde taartvorm (Ø ± 26 cm) ruim in met boter en bestrooi met 1 eetl. zelfrijzende bloem. U kan de bakvorm ook gewoon met bakpapier bekleden.

  6. Schep het cakebeslag zonder chocolade lukraak met grote scheppen in de taartvorm. Schep er het chocoladebeslag bij. Schep door elkaar, van onder naar boven, zonder de 2 kleuren echt te mengen.

  7. Duw de amandelnoot in het beslag en strijk glad.

  8. Schuif het driekoningengebak gedurende 35 à 45 min. in een op 170 °C voorverwarmde oven. Het gebak is klaar als u er een mes insteekt en het er droog uitkomt.

Tip

Kooktip Een mooi `gemarmerd' effect kan u ook met de deegspuit creëren: spuit met een (niet getand) spuitmondje een spiraal amandeldeeg. Vul op met chocoladebeslag. Driekoningengebak Wie het stuk taart krijgt waarin de noot verstopt zit, mag zich die dag koning of koningin noemen. Dit ritueel stamt zeker al uit de tijd van de Romeinen: de taart met de noot werd toen geserveerd tijdens de feesten ter ere van Saturnus. De link met het driekoningenfeest dateert van de Middeleeuwen, maar de traditie van de `uitverkoren koning' bleef bestaan. In Frankrijk werd de boon of noot al geruime tijd vervangen door een porseleinen poppetje of beestje, bij ons is het bij een amandelnoot gebleven.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 579 kcal
Vet 41.3 g
Koolhydraat 41.6 g
Eiwit 10.2 g
Combineer

Onze drankensuggesties

andere Graindor Dessert Zachte koffie met een volle smaak.

Bekijk het recept digitaal