Hoe berekenen we de Eco-score?
Om de Eco-score te berekenen brengen we de volledige milieu-impact van voedingsproducten in kaart. We houden rekening met heel wat verschillende gegevens en criteria:
- met factoren die doorheen de levenscyclus van een product invloed hebben op het milieu
- met extra plus- en minpunten zoals toegekende duurzaamheidslabels, bescherming van de biodiversiteit, al dan niet tegengaan van plastic in de oceanen ...
Score voor de levenscyclus: van boer tot bord
Wil je de volledige milieu-impact van een product weten, dan moet je de hele weg bekijken die het aflegt. De ‘levenscyclus’, zeg maar: van de grondstof, de productie, de verdeling en het verbruik tot de afvalverwerking. Daarvoor gebruiken we een speciale methode die rekening houdt met verschillende factoren:
- klimaatverandering
- aantasting van de ozonlaag
- land-, water- en energiegebruik
- land-, water- en luchtverontreiniging
(fijn stof, verzuring …) - uitputting van grondstoffen
Voor de levenscyclus krijgt het product een score van 0 tot 100.
Plus- en minpunten voor de Eco-score
Naast de levenscyclus van een product, beïnvloeden ook andere elementen het milieu. De bescherming van de biodiversiteit bijvoorbeeld, of de gevolgen van plastic voor de oceanen. Ook die extra elementen spelen een rol bij de berekening van de Eco-score. Producten kunnen tot 25 plus- of minpunten krijgen.
Hoe worden de gegevens voor de Eco-score verzameld?
- De berekeningswijze van de Eco-score is een robuuste methode uit Frankrijk. Aangezien het erg complex is om een analyse te maken van een levenscyclus van een product, gebruikt de Franse methode daarvoor gemiddelde waarden voor eenzelfde productcategorie, zoals koekjes met chocolade. Die vinden we in de databank ‘Agribalyse’.
- De specifieke gegevens die nodig zijn om plus- en minpunten toe te kennen, zijn beter beschikbaar. Op de verpakking bijvoorbeeld. Toch vinden we ook daar niet altijd de nodige info. De producent kan natuurlijk extra informatie geven of op het etiket toevoegen om de Eco-score te berekenen.
- Hoe meer specifieke gegevens we hebben, hoe juister de score is. We willen merken dan ook aanmoedigen om transparant te zijn en de nodige gegevens te verstrekken. Stap voor stap werken we eraan om nog meer data te verzamelen en zo de methode te verfijnen, zodat de Eco-score nog beter afgestemd is op de Belgische markt.
Heel wat Boni Selection-producten kregen al een Eco-score, zoals krielaardappelen (Eco-score A), magere yoghurt (A), basilicum (A), vloeibare honing (B), eieren (B), extra vierge olijfolie (C), pure chocolade (D), kipfilet (D), gerookte zalm (E) en gemalen koffie (E).