Brouwen met 3 granen: vakmanschap bij Brouwerij Bosteels
Bij Brouwerij Bosteels in het Oost-Vlaamse Buggenhout brouwen ze twee kanjers van bieren: het befaamde koetsiersbier Kwak en het originele driegranenbier Tripel Karmeliet. Twee heel verschillende bieren, maar de keuze van het graan heeft bij allebei een grote impact op de smaak. Niet het minst bij Tripel Karmeliet, waar het samenspel van de drie granen voor een fris en tegelijk volmondig bier zorgt.
De combinatie maakt het verschil
Ter plaatse geselecteerd
De keuze van de granen is zo belangrijk bij Tripel Karmeliet, dat Hans er speciaal voor naar Frankrijk trekt en de gerst zelf bij de landbouwers selecteert. Hans: “Er zijn weinig brouwers die dat doen. Maar we willen ons brouwproces vanaf het begin controleren, van bij de teelt. Wij kiezen voor gerst met een laag gehalte aan ferulazuur. Dat is een stofje dat planten aanmaken om zich te beschermen tegen externe stressfactoren. Goed voor de plant, maar niet voor ons bier, want bij de vergisting geeft het een kruidnagelsmaak. Een klein beetje kruidigheid kan wel, maar het mag de andere smaken niet overheersen. Dus bekijken we samen met de landbouwers wat de beste rassen zijn. En vragen we hen om de plant gewoon zijn ding te laten doen en niet te veel bestrijdingsmiddelen te gebruiken.” Wanneer Hans de gerst heeft geselecteerd, vertrekt het naar Belgische mouterijen, waar het vermout wordt. En dan kan het brouwproces starten.
Het is echt de combinatie van de granen die het verschil maakt bij Tripel Karmeliet.
Kwak Amber vs. Kwak Blonde
Een brouwerij ouder dan België zelf
Al meer dan 200 jaar en 7 generaties lang is de brouwerij in handen van de familie Bosteels. In 1791 kocht Jean-Baptiste Bosteels een boerderij in Buggenhout, op de plek waar nu de brouwerij staat. Brouwen deed hij er niet, want hij was arts van beroep. De eerste brouwactiviteiten staan op naam van zijn zonen Evarist en Joseph. Zij teelden graan op de boerderij en maakten er brood en bier van.
Onder de derde generatie werd de familie steeds welvarender. Jan Frans Bosteels liet een prachtige villa met paardenstallen en een Engelse parktuin optrekken aan de brouwerij. De architect was niemand minder dan Louis Minard, die de Minardschouwburg in Gent ontwierp. De stallen staan er vandaag nog altijd, maar ze zijn omgebouwd tot laboratoria. Er worden onder meer microbiologische controles uitgevoerd.
Moeilijke oorlogsjaren en 2 nieuwe bieren
De Eerste Wereldoorlog brak uit en de volgende telg, Leon Bosteels, loodste de brouwerij doorheen die moeilijke jaren. In de jaren 20 liet hij een moderne brouwerij bouwen. Het hoge bakstenen gebouw met betonnen tussenpilaren was een van de modernste gebouwen in die tijd. Vandaag staat het geklasseerd als industrieel erfgoed.
Antoine Bosteels sr. was burgemeester van Buggenhout tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kon de brouwerij draaiende houden doorheen de Duitse bezetting. Ondanks de economische moeilijkheden liet hij na de oorlog een gloednieuwe brouwzaal zetten. De koperen brouwketel uit 1953 is nog altijd in gebruik.
Antoines zoon Ivo lanceerde in de jaren 80 het iconische koetsiersbier Kwak. In de jaren 90 voegde Antoine jr. daar Tripel Karmeliet aan toe. Hun passie en vakmanschap maakten de brouwerij tot wat ze vandaag is.