Carlsberg

Streven naar beter bier en een betere wereld, al sinds 1847

In 1847 pootte de Deense brouwer J.C. Jacobsen een gloednieuwe brouwerij neer op een heuvel aan de rand van Kopenhagen. Jacobsen zag wel toekomst in de nieuwste trend uit Beieren: de bieren van lage gisting, met pils als schoolvoorbeeld. Hij zou geen ongelijk krijgen. Tot op vandaag is pils het beste verkopende bier ter wereld. En het was niet de laatste keer dat Jacobsen met zijn visionaire ideeën zijn tijd ver vooruit was.

bier-carlsberg-duurzaam-ondernemen.jpg

Teruggeven aan de samenleving

Duurzaam ondernemen, daar had in de negentiende eeuw nog niemand van gehoord. Toch deed Jacobsen het, lang voor het een modewoord werd. In 1876 richtte hij de Carlsberg Foundation op om wetenschappelijk onderzoek en kunstprojecten te ondersteunen. “Jacobsen geloofde sterk in vooruitgang en hield van muziek en kunst”, vertelt Zoran Gojkovic, hoofdbrouwer bij Carlsberg. “Vandaag bestaat de stichting nog altijd en doneert ze 30 % van de winsten aan wetenschap en kunst. Van nanotechnologie over archeologische opgravingen tot onderzoek naar kanker of klimaatresistente gewassen. Door bier te brouwen proberen we ons steentje bij te dragen aan een betere wereld.”
bier-carlsberg-laboratorium.jpg

Revolutionair laboratorium

Dat streven naar beter zit Carlsberg in het bloed. In 1875 richtte Jacobsen het eerste bierlaboratorium ter wereld op, met één doel voor ogen: beter bier maken. Zoran: “Al 150 jaar wordt hier baanbrekend onderzoek gedaan naar grondstoffen, brouwmethodes en chemische processen. In 1883 ontdekte onze microbioloog Emil Hansen dat de befaamde ‘bierziekte’,  die heel wat brouwsels ondrinkbaar maakte, niet alleen veroorzaakt werd door bacteriën, maar ook door ongewenste wilde gisten. Hij slaagde erin om een ‘goede’ gistcel te isoleren, waarmee hij een zuivere gist kon opkweken. Daardoor konden brouwers keer op keer hetzelfde kwaliteitsbier brouwen, een revolutie in die tijd.”

Het Carlsberg-laboratorium is een van de best bewaarde geheimen ter wereld.

bier-carlsberg-zoran-gojkovic.jpg

Zoran Gojkovic, hoofdbrouwer bij Carlsberg

De befaamde Carlsberg-gist

De saccahronomyces carlsbergensis, zoals de gist werd genoemd, was vrij verkrijgbaar in de brouwerij, ook voor concurrenten. “Jacobsen wilde geen patent op de ontdekkingen van het labo”, legt Zoran uit. ”Hij deelde ze met de wereld, om de wetenschap en de mensheid ten goede te komen.” Heel wat ontdekkingen bleken ook van nut in andere domeinen dan de brouwindustrie. Zoals de ph-schaal, in het labo ontwikkeld om de hardheid van brouwwater te meten. Vandaag wordt ze gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en meet ze de kwaliteit van ons drinkwater. Zoran: “Weinig mensen weten dat. Het Carlsberg-laboratorium is een van de best bewaarde geheimen ter wereld.”

bier-carlsberg-nieuwe-flesjes.jpg

Altijd maar beter: nieuw bier, flesje en glas

Beter bier maken, daar blijft Carlsberg onvermoeibaar naar streven. Dus verlaagde de brouwerij het alcoholpercentage van haar pils van 5,5 naar 5 %, om het nog verfrissender en makkelijker drinkbaar te maken, zonder aan smaak in te boeten. Het nieuwe flesje heeft bovendien een speciale kroonkurk die achtergebleven zuurstof in de kop van de fles wegzuigt. Het bier blijft daardoor langer vers. En dan is er nog het nieuwe, elegante glas met voetje. Op de bodem is een hopblaadje gegraveerd, dat bij het schenken het koolzuur de juiste richting uitstuurt: niet langs de zijkanten van het glas, maar wel vanaf het midden naar boven. Het resultaat? Een betere schuimkraag die langer houdt.

Waar komt de naam Carlsberg vandaan?

Jacobsen vernoemde de brouwerij naar zijn zoon Carl en de heuvel (bjerg in het Deens) waar ze op stond. Carl was dan ook voorbestemd om zijn vader op te volgen. Maar hij had zo zijn eigen visie over beter bier maken en startte zelf een brouwerij. Met haar prachtige architectuur en befaamde olifantenpoort was ze de absolute tegenpool van zijn vaders oerdegelijke, industriële pand. De naam Ny Carlsberg (Nieuw Carlsberg) en de locatie, pal naast zijn vaders brouwerij, gooiden nog meer olie op het vuur. Maar uiteindelijk vonden vader en zoon elkaar weer en smolten de brouwerijen samen tot het huidige Carlsberg Breweries.

Zo kwam de Deense pils naar België

Eind jaren 60 raakt ons land in de ban van Carlsberg. Jacques Haelterman, groothandelaar in bier, ontdekt de Deense pils en verdeelt hem in België. De stabiele kwaliteit, de mooie fles en de correcte prijs maken Carlsberg immens populair bij ons. Eind jaren 70 piekt de verkoop tot een ongeziene 380.000 hectoliter. Tot op vandaag verdeelt de familie Haelterman de Carlsberg-pils in ons land. Langdurige relaties opbouwen met familiebedrijven, ook dat hoort bij het duurzaam ondernemerschap van Carlsberg.

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand