Carlsberg
Streven naar beter bier en een betere wereld, al sinds 1847
In 1847 pootte de Deense brouwer J.C. Jacobsen een gloednieuwe brouwerij neer op een heuvel aan de rand van Kopenhagen. Jacobsen zag wel toekomst in de nieuwste trend uit Beieren: de bieren van lage gisting, met pils als schoolvoorbeeld. Hij zou geen ongelijk krijgen. Tot op vandaag is pils het beste verkopende bier ter wereld. En het was niet de laatste keer dat Jacobsen met zijn visionaire ideeën zijn tijd ver vooruit was.
Teruggeven aan de samenleving
Revolutionair laboratorium
Het Carlsberg-laboratorium is een van de best bewaarde geheimen ter wereld.
De befaamde Carlsberg-gist
De saccahronomyces carlsbergensis, zoals de gist werd genoemd, was vrij verkrijgbaar in de brouwerij, ook voor concurrenten. “Jacobsen wilde geen patent op de ontdekkingen van het labo”, legt Zoran uit. ”Hij deelde ze met de wereld, om de wetenschap en de mensheid ten goede te komen.” Heel wat ontdekkingen bleken ook van nut in andere domeinen dan de brouwindustrie. Zoals de ph-schaal, in het labo ontwikkeld om de hardheid van brouwwater te meten. Vandaag wordt ze gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en meet ze de kwaliteit van ons drinkwater. Zoran: “Weinig mensen weten dat. Het Carlsberg-laboratorium is een van de best bewaarde geheimen ter wereld.”
Altijd maar beter: nieuw bier, flesje en glas
Waar komt de naam Carlsberg vandaan?
Jacobsen vernoemde de brouwerij naar zijn zoon Carl en de heuvel (bjerg in het Deens) waar ze op stond. Carl was dan ook voorbestemd om zijn vader op te volgen. Maar hij had zo zijn eigen visie over beter bier maken en startte zelf een brouwerij. Met haar prachtige architectuur en befaamde olifantenpoort was ze de absolute tegenpool van zijn vaders oerdegelijke, industriële pand. De naam Ny Carlsberg (Nieuw Carlsberg) en de locatie, pal naast zijn vaders brouwerij, gooiden nog meer olie op het vuur. Maar uiteindelijk vonden vader en zoon elkaar weer en smolten de brouwerijen samen tot het huidige Carlsberg Breweries.
Zo kwam de Deense pils naar België
Eind jaren 60 raakt ons land in de ban van Carlsberg. Jacques Haelterman, groothandelaar in bier, ontdekt de Deense pils en verdeelt hem in België. De stabiele kwaliteit, de mooie fles en de correcte prijs maken Carlsberg immens populair bij ons. Eind jaren 70 piekt de verkoop tot een ongeziene 380.000 hectoliter. Tot op vandaag verdeelt de familie Haelterman de Carlsberg-pils in ons land. Langdurige relaties opbouwen met familiebedrijven, ook dat hoort bij het duurzaam ondernemerschap van Carlsberg.
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand