Feestelijke kreeftensoep (glutenvrij)
Feestelijke kreeftensoep (glutenvrij)

Feestelijke kreeftensoep (glutenvrij)

1 u. 10 min.
Soep
6 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 224 kcal
Vet 17 g
Koolhydraat 7.8 g
Eiwit 5.8 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (ontdooitijd + 40 min., de dag voordien)

  3. Laat de kreeft volledig ontdooien en snij ze in de lengte middendoor. Haal het vlees uit de scharen en het pantser. Snij in mooie hapklare stukjes en zet koel weg. Breek de poten los van het pantser en verdeel ze in stukken. Snij ook het pantser in stukjes.

  4. Snij de wortel, de ui en de halve venkel heel fijn. Hou wat venkelgroen apart voor de afwerking.

  5. Bereiding:
  6. De dag voordien (35 min. + 24 u. in de koelkast)
  7. Smelt 1 eetl. boter in een grote kookpot en laat de fijngesneden groenten en de ui 2 min. stoven.

  8. Voeg de stukken pantser en de poten van de kreeft toe en laat nog 2 min. stoven. Roer goed en druk op het pantser om alle aroma's vrij te maken. Kruid met peper en zout en voeg het laurierblaadje toe.

  9. Voeg de visfond en 1,1 L koud water toe. Breng aan de kook, dek af en laat 25 min. trekken op een zacht vuur.

  10. Giet de bouillon door een vergiet in een kookpot en druk goed op de groenten en het kreeftenpantser. Zet 24 u. in de koelkast.

  11. Op het moment zelf (15 min.)
  12. Warm de kreeftenbouillon op.

  13. Smelt 2 eetl. boter in een kookpot en roer er de glutenvrije bloem onder. Voeg de tomatenpuree toe en meng goed.

  14. Overgiet met de kreeftenbouillon en meng met een klopper. Breng aan de kook en laat 5 min. doorkoken op een zacht vuur.

  15. Voeg de cognac toe.

  16. Klop de eidooier met de room los in een soepterrine. Giet er de hete soep bij en meng goed door elkaar.

  17. Afwerking:
  18. Roer het kreeftenvlees onder de soep en werk af met wat venkelgroen. Geef er geroosterd glutenvrij stokbrood bij.

Tip

Stap voor stap: kreeft snijden 1. Steek de punt van een stevig mes in het kruis op de rug van de gekookte kreeft. 2. Haal het mes eerst over naar de kop toe, vervolgens naar de staart. 3. Verwijder de bruine draad die in de kop vertrekt en naar de staart van de kreeft toeloopt. 4. Breek de scharen voorzichtig met een notenkraker.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (ontdooitijd + 40 min., de dag voordien)

  3. Laat de kreeft volledig ontdooien en snij ze in de lengte middendoor. Haal het vlees uit de scharen en het pantser. Snij in mooie hapklare stukjes en zet koel weg. Breek de poten los van het pantser en verdeel ze in stukken. Snij ook het pantser in stukjes.

  4. Snij de wortel, de ui en de halve venkel heel fijn. Hou wat venkelgroen apart voor de afwerking.

  5. Bereiding:
  6. De dag voordien (35 min. + 24 u. in de koelkast)
  7. Smelt 1 eetl. boter in een grote kookpot en laat de fijngesneden groenten en de ui 2 min. stoven.

  8. Voeg de stukken pantser en de poten van de kreeft toe en laat nog 2 min. stoven. Roer goed en druk op het pantser om alle aroma's vrij te maken. Kruid met peper en zout en voeg het laurierblaadje toe.

  9. Voeg de visfond en 1,1 L koud water toe. Breng aan de kook, dek af en laat 25 min. trekken op een zacht vuur.

  10. Giet de bouillon door een vergiet in een kookpot en druk goed op de groenten en het kreeftenpantser. Zet 24 u. in de koelkast.

  11. Op het moment zelf (15 min.)
  12. Warm de kreeftenbouillon op.

  13. Smelt 2 eetl. boter in een kookpot en roer er de glutenvrije bloem onder. Voeg de tomatenpuree toe en meng goed.

  14. Overgiet met de kreeftenbouillon en meng met een klopper. Breng aan de kook en laat 5 min. doorkoken op een zacht vuur.

  15. Voeg de cognac toe.

  16. Klop de eidooier met de room los in een soepterrine. Giet er de hete soep bij en meng goed door elkaar.

  17. Afwerking:
  18. Roer het kreeftenvlees onder de soep en werk af met wat venkelgroen. Geef er geroosterd glutenvrij stokbrood bij.

Tip

Stap voor stap: kreeft snijden 1. Steek de punt van een stevig mes in het kruis op de rug van de gekookte kreeft. 2. Haal het mes eerst over naar de kop toe, vervolgens naar de staart. 3. Verwijder de bruine draad die in de kop vertrekt en naar de staart van de kreeft toeloopt. 4. Breek de scharen voorzichtig met een notenkraker.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 224 kcal
Vet 17 g
Koolhydraat 7.8 g
Eiwit 5.8 g

Bekijk het recept digitaal