Kumato, een unieke en smaakvolle tomaat

Tomatenteler Den Berk Délice specialiseert zich in kleinere variëteiten boordevol smaak. Zoals de nieuwe kumatovariant, die met zijn donkerbruine, goudgroenige kleur bijna exotisch aandoet. Een echte ontdekking voor foodies!

Innoveren voor meer kwaliteit

De 4 partners van Den Berk Délice sloegen in 2014 de handen in elkaar. Ze begonnen elk onafhankelijk rond dezelfde tijd (± 1990) tomaten te telen in de Noorderkempen. “We hadden allemaal dezelfde visie op tomaten”, zegt zaakvoerder Paul van de Mierop. “We wilden inzetten op smaak, kwaliteit en vernieuwing.” Dankzij de samenwerking kon het bedrijf zich specialiseren in het testen van nieuwe variëteiten en andere teeltmethoden, met als doel de smaak te verbeteren.

Respect voor het milieu

“Door onze samenwerking hebben we ruimte om te investeren in duurzaamheid”, zegt Paul. Hypermoderne serres garanderen een teelt met respect voor het milieu. Er valt meer licht binnen, dat ook beter gespreid wordt over de tomatenplanten. Regenwater wordt opgevangen om de planten van water te voorzien. “We zijn trots dat we onze planten alleen met regenwater voeden. Zo gaat er geen kostbaar drinkwater verloren.” De tomatenplanten zelf worden tegen ziektes en plagen beschermd met biologische producten.

Topkwaliteit gegarandeerd

De jonge kumato-plantjes worden eind december geplant. “Een tomatenplant vraagt enorm veel zorg. Onze medewerkers controleren continu in de serres. Overbodige bladeren snijden we af. Zo kan de plant zich volledig focussen op haar vruchten en krijgen we de beste smaak.”

De oogst van de kumato-tomaat verloopt ook net iets anders dan die van andere tomaten. “Onze tomaten worden met de hand geplukt. Gewone tomaten kleuren van buiten naar binnen. De kumato kleurt andersom, van binnen naar buiten. Daarom is hij van nature heel donker. Onze specialisten plukken ze op het juiste moment, wanneer er een subtiel kleurverschil is.”

Het doel is om de tomaten zo snel mogelijk in de winkel te leggen. “We oogsten en verpakken onze tomaten op 1 dag”, vertelt Paul. “Diezelfde dag worden ze getransporteerd, zodat ze de volgende dag in de winkel liggen. Verser kan bijna niet.”

Culinair curieus

De kumato is een echte ontdekking voor mensen die graag koken en nieuwe dingen uitproberen. De tomaat ziet er niet alleen exotisch uit, ze is ook veel zoeter en sappiger dan een gewone tomaat. “De kumato doet het erg goed in mediterrane gerechten, zoals een smaakvolle gazpacho of een rijke salade. Maar ze komt het best tot haar recht als de ster op het bord, bv. in een tomatencarpaccio, of als tapas bij het aperitief.”